28.07.2016: Subiectul privind asigurarea liberei circulații în Zona de Securitate rămâne unul prioritar pe agenda Comisiei Unificate de Control

Pe 28 iulie 2016, la Bender a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC).

 

Conform  ordinii de zi a şedinţei, Comisia urma să  discute problema ce vizează asigurarea liberei circulaţii în Zona de Securitate. Delegaţia transnistreană a încercat, însă,  şi de această dată să devieze discuţiile  de la subiect. Reprezentanţii Tiraspolului continuă să sfideze înţelegerile şi angajamentele copreşedinţilor CUC, asumate anterior.

 

Urmare a discuţiilor purtate la nivelul conducătorilor delegaţiilor, s-a convenit ca în perioada concediului de vară a reprezentanţilor Comisiei, părțile să se abțină de la acțiuni unilaterale ce ar putea să tensioneze și să destabilizeze situația în Zona de Securitate, iar structurile de drept de pe ambele maluri urmează să-și exercite activitatea în strictă conformitate cu practica existentă, regulamentele și documentele normative.

 

Totodată,  avînd în vedere că pe 29 iulie a.c., va avea loc solemnitatea ocazionată de cea de-a 24-a aniversare de la lansarea misiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova,  delegația Republicii Moldova, a propus membrilor Comisiei ca părţile să coordoneze punctual programul festivităţii preconizate, pentru a exclude orice ”surprize”nedorite, ce ar putea politiza și compromite evenimentul.

 

Următoarea şedinţă a CUC va avea loc pe 15 septembrie 2016, după revenirea delegațiilor din concediul de vară. 

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control