EXPERT: SINGURA POLITICĂ CORECTĂ A RM FAȚĂ DE TRANSNISTRIA ESTE CEA DE „NERECUNOAȘTERE”

„Singura politica corectă a RM față de Transnistria este cea de „nerecunoaștere”, aşa Occidentul se poziţionează în raport cu anexarea Crimeii și tot aşa cum Occidentul s-a poziţionat față de Statele Baltice, după ce acestea au fost ocupate de sovietici după 1940/45” – declarația a fost făcută pentru TRIBUNA de către directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

Potrivit lui, aşa-zisele alegeri prezidenţiale din autoproclamata rmn din acest an  sînt ilegale, nerecunoscute şi anume astfel trebuie tratate.

În context, Igor Munteanu a menționat că nu are importanță cine va cîștiga așa-zisele alegeri în acest an. „Nu are nici o importanta dacă-i Șevciuc sau Krasnoselski. Sistemul este doar o vitrina folosită de serviciile speciale și militare rusești, interesate de păstrarea pozițiilor lor în regiune. Regimul este vulnerabil doar la şocurile economice și de circulație. Cedările la care Chișinăul poate merge reprezintă o gura de aer, un credit în alb, pe timp de criză. Ele nu rezolvă, ci prelungesc agonia regimului”, a spus Munteanu.

El s-a referit şi la negocierile privind soluţionarea problemei transnistrene. „Exista un format 5+2 de facilitare a dialogului, dar nu exista negocieri. Părțile nu sînt egale în afara formatului 5+2, respectiv, discuțiile curente sînt pe subiecte secundare ca importanță. Conflictul nu poate fi soluționat pînă cînd armata și misiunea de pacificare e controlată hegemonic de Rusia, iar administrația de la Tiraspol este finanțată deplin de Rusia. Cum se numește țara care furnizează resurse pentru secesiune? Corect, susținător al separatismului! Acesta-i statutul pe care-l are Rusia în formatul 5+2, pe care un Guvern al RM responsabil al trebui să-l recunoască și să-l conteste. Igantiev este un impostor, ca și restul șefilor din administrația ilegală. Moscova folosește în acest moment cazul Transnistriei pentru a testa experimentul de re-incorporare a Donbasului în statul ucrainean prin federalizare, dar în condițiile maximal avantajoase pentru ambițiile sale de hegemon al spațiului ex-sovietic. Rusia mimează că ar fi dezinteresata, în acest moment, alegîndu-și cu atenție pașii și folosindu-se de elitele politice vulnerabile de la Chișinău”, a precizat expertul.

 

Sursa: http://tribuna.md/2016/07/28/expert-singura-politica-corecta-a-rm-fata-de-transnistria-este-cea-de-nerecunoastere/