29.07.2016: La Bender a fost marcată aniversarea a 24-a de la lansarea misiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova

Pe 29 iulie curent, în oraşul Bender a avut loc ceremonia aniversării a 24-a de la lansarea misiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. La eveniment au participat contingentele pacificatoare ale Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi ale regiunii transnistrene, Grupul 53 al observatorilor militari ucraineni, delegaţiile din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), reprezentanţii Ucrainei şi ai Misiunii OSCE, diplomaţi, reprezentanţi ai Bisericii şi autorităţilor administraţiei publice locale din localităţile amplasate în Zona de Securitate.

 

În luarea sa de cuvânt, co-preşedintele CUC din partea Chişinăului, generalul de brigadă Ion Solonenco, a felicitat efectivele tuturor contingentelor de pacificare, menţionând rolul important al participanţilor la misiunea de menţinere a păcii, referindu-se, în mod special, la adresarea Comisiei către populaţia de pe ambele maluri ale râului Nistru, din iulie 1992, în care se declara că, această Comisie va apăra interesele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, va asigura respectarea drepturilor lor şi va acţiona în aşa mod, încât să elimine orice barieră în calea reglementării paşnice a conflictului.

 

În cadrul ceremoniei, militarii din trupele de menţinere a păcii ale Republicii Moldova au fost menționați cu distincții şi diplome de onoare, iar din partea Federației Moldovenești de Fotbal au primit un set de echipament sportiv.

 

Conform programului evenimentului, pacificatorii au prezentat demonstraţii de mânuire a armelor şi de luptă corp la corp. A fost amenajată o expoziţie de tehnică militară, armament şi echipament din dotare.

 

De asemenea, cu prilejul respectiv, a avut loc un concert festiv. 

 

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control