09.09.2016: PREŞEDINTELE PL, MIHAI GHIMPU, PROPUNE CA TRANSNISTRIA SĂ FIE DECLARATĂ DREPT „TERITORIU OCUPAT”

Preşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, propune ca Transnistria să fie declarată drept „teritoriu ocupat de Federaţia Rusă”. Despre aceasta se menţionează într-un comunicat al PL, citat de agenţia INFOTAG.

Liberalii amintesc că liderul autoproclamatei RMN, Evghenii Şevciuk, a semnat un Decret privind ajustarea sistemului de drept al Transnistriei în conformitate cu legislaţia federală a Federaţiei Ruse, iar anterior în regiune au avut loc aplicaţii militare comune ale Transnistriei şi Rusiei.

„Acest așa-zis „decret” demonstrează încă odată în plus că formatul 5+2 nu funcționează, iar Republica Moldova trebuie să-și stabilească o politică clară și consecventă privind reglementarea conflictului moldo-rus. În calitate de candidat desemnat la funcția de președinte al Republicii Moldova condamn aceste acțiuni și consider că la etapa actuală singura soluție este declararea teritoriului ocupat de către Federația Rusă, altfel există riscul repetării scenariului realizat în Ucraina ce ține de anexarea Crimeii”, a declarat Ghimpu.

Prim-ministrul Pavel Filip s-a abţinut să comenteze decretul lui Evghenii Şevciuk. În ajun el a presupus că acesta este „un pas populist în ajunul alegerilor”.

„Nu am reuşit să discut şi nici să studiez această informaţie. Însă ştim cu toţii că regiunea transnistreană se pregăteşte pentru alegeri. Cred că aceasta este o mişcare populistă, din punct de vedere electoral. Mai multe comentarii voi vafe când voi lua cunoştinţă de această informaţie”, a declarat Filip pentru jurnalişti.

 

Sursa: http://www.infotag.md/politics-ro/230728/