13.10.2016: SOVIETUL SUPREM AL TRANSNISTRIEI A ADOPTAT LEGEA CONTROVERSATĂ PRIVIND $250 MIL.

Sovietul Suprem (SS) al autoproclamatei RMN a adoptat miercuri în două lecturi proiectul de lege iniţiat de liderul de la Tiraspol, Evghenii Şe4vciuk, privind parteneriatul socio-public cu agenţii economici, numit în popor “$250 mil.”.

După cum a informat anterior INFOTAG, proiectul propune ca firma “Sheriff” “să transfere în veniturile bugetului de stat suma echivalentă cu $250 mil., ceea ce constituie circa 25% din facilităţile de care a beneficiat firma din partea statului”. Potrivit calculelor lui Şevciuk, în perioada 1997-2016, aceste facilităţi au însumat peste $1,135 mlrd. în legătură cu statutul de “importator special” şi în legătură cu faptul că “Sheriff” a primit resurse energetice la un preţ mai mic decât preţul de piaţă.

Preşedintele a propus ca banii pe care îi “va întoarce” firma să fie folosiţi pentru “realizarea sarcinilor sociale şi economice de stat”, în special, de a majora de la 1 ianuarie 2017 pensiile şi salariile, de a indexa şi de a restitui depozitele populaţiei.

Proiectul a fost calificat de către deputaţi drept populist şi a provocat o reacţie ambiguă. De exemplu, deputaţii nu au înţeles ce înseamnă “a propune restituirea a $250 mil.”, căci legea stipulează obligativitatea de a fi executată. Mai ales că şi acum nimic nu limitează legal pe cineva de a se adresa către altcineva cu propunerea, rugămintea de a oferi o sponsorizare sau de a face o donaţie.

De asemenea, legislatorilor nu le este clar de ce “Sheriff” trebuie că întoarcă ceva, dacă, conform informaţiei prezentate de Guvern, firma nu are datorii nici la buget, nici la impozite, nici la plăţile vamale şi întreaga activitate a fost şi este realizată conform legii.

Cu toate acestea, deputaţii au decis să adopte legea, căci, în caz contrar, Şevciuk, care a pornit deja o campanie privind cele $250 mil. în ajunul alegerilor prezidenţiale şi care a acuzat de numeroase ori SS de apărarea intereselor firmei “Sheriff”, va avea motiv pentru noi acuzaţii în adresa deputaţilor precum că aceştia nu doresc să contribuie la depăşirea crizei din republică.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/232866/