18.10.2016: CRIZA VALUTARĂ DIN TRANSNISTRIA VA FI DEPĂŞITĂ CÂND VA EXISTA UN CURS REAL – ŞEFUL BĂNCII CENTRALE

În Transnistria va apărea o cantitate suficientă de valută şi criza va fi depăşită doar atunci când va fi stabilit un curs real. Despre aceasta a declarat în ajun preşedintele Băncii Centrale (BCT), Eduard Kosovskii, la congresul întreprinderilor mici şi mijlocii din Transnistria.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa locală, el a subliniat că, „în condiţiile actualului curs oficial, dezechilibrul va fi şi mai mare”.

„Nu vom scăpa de aceasta. Cererea va fi tot mai mare, iar oferta – tot mai mică. Pentru că astăzi în ţară ajunge tot mai puţină valută decât în anul trecut şi în celălalt an”, a spus bancherul.

Preşedintele autoproclamatei RMN, Evghenii Şevciuk, consideră că „Transnistria este singura ţară din spaţiul postsovietic unde cursul valutar în raport cu dolarul american este stabilit de Sovietul Suprem (SS)”.

„În republică există probleme cu valuta, iar aceste probleme afectează nu doar business-ul, dar şi pe toţi cetăţenii RMN. Spre regret, pentru echilibrarea situaţiei au acţionat nu instrumentele economice, ci conjunctura politică din cadrul programului electoral. Mecanismul care stabileşte cursul valutei naţionale prin votare este un rudiment al trecutului”, a spus el.

Potrivit liderului de la Tiraspol, „această situaţie trebuie schimbată, trebuie făcute modificări în legislaţia fiscală şi antimonopol, căci, în caz contrar, noi pur şi simplu nu vom avea business mic şi mijlociu”.

După cum a informat anterior INFOTAG, la adoptarea legii bugetului, în Transnistria, la fel ca şi în alte state, se stabileşte un coridor valutar. În 2016 acesta a fost stabilit în limitele de 11-11,3 ruble pentru $1 şi la începutul anului Guvernul şi BCT au aprobat acest curs. Însă ulterior BCT a început să vorbească despre criza valutară şi să insiste pe deprecierea rublei. Deputaţii SS nu sunt de acord cu aceasta şi au refuzat să facă modificări la legea bugetului, considerând că acest lucru va duce la inflaţie şi la reducerea veniturilor populaţiei.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/233065/