30.10.2016: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2016: Cum votează alegătorii din stânga Nistrului

Comisia Electorală Centrală (CEC) declară preliminar că alegerile sunt valide. 

Cetățenii cu drept de vot, care domiciliază în stânga Nistrului, sunt așteptați la alegerile prezidențiale de astăzi în 30 de secții de votare.

“Datele de care dispunem atestă că cei din stânga Nistrului au posibilitatea de a vota. Pentru asigurarea acestui drept sunt 30 de sectii de votare. În Chișinău au fost consitiuite cinci secții de votare la care până la ora 15:00 s-au prezentat peste 550 de alegători. Situaţii ieșite din comun nu au parvenit”, a comunicat membru al Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Şarban.

Directorul unui liceu în limba română din Transnistria i-a mobilizat pe cetățenii vorbitori de limbă română din partea stângă a Nistrului să meargă la vot pentru a susține un președinte pro-european al Republicii Moldova.

Directorul liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a însoțit cadrele didactice, părinții și elevii cu drept de vot la Secția de votare 42 din localitatea Varnița, pentru a-și exercita dreptul electoral.

Ei au fost nevoiți să treacă frontiera administrativă pentru a vota președintele, în condițiile în care autoritățile transnistrene au refuzat amenajarea de secții de votare pentru cetățenii moldoveni din regiunea separatistă, notează Agerpres.

“Am venit cu colectivul profesoral din Tiraspol, cu profesori, cu părinți și elevi din clasele mai mari, să votăm pentru o schimbare. E timpul să fim europeni. Republica Moldova nu poate exista decât în Europa, alături de România”, a declarat directorul liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev.

Profesorul în vârstă de 65 de ani susține că nu a lipsit la niciun tur de scrutin organizat din 1990 încoace.

“E foarte greu să fii român în Tiraspol. Eticheta pusă de regimul din Tiraspol este ca și cum ai fi dușmanul numărul unu. De fapt, este o luptă continuă pentru existență, pentru a-ți apăra demnitatea, limba, istoria neamului, dar vreau să vă spun că într-un fel oarecare și cei din Tiraspol au început să mă stimeze și să ne stimeze pentru coloana noastră vertebrală, pentru poziția civică pe care o avem”, a adăugat Ion Iovcev.

Pentru promovarea limbii române în partea stângă a Nistrului, Ion Iovcev a fost decorat de președintele României cu Ordinul Republicii.

 

Sursa: http://www.publika.md/alegeri-prezidentiale-2016-cum-voteaza-alegatorii-din-stanga-nistrului-_2794751.html