01.11.2017: ÎN TRANSNISTRIA SUNT POLITICIENI CARE SUNT INTERESAŢI DE NEGOCIERI CU MOLDOVA – PREŞEDINTELE IGOR DODON

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că în Transnistria sunt politicieni şi reprezentanţi ai cercurilor de afaceri care sunt interesaţi de reluarea negocierilor cu Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un interviu al Preşedintelui pentru agenţia rusă ITAR-TASS, el a spus că strategia lor este „de a tensiona situaţia şi de a solicita ajutorul Moscovei, inclusiv financiar”.

Şeful statului a spus că aceasta este „o strategie neprevăzătoare, dăunătoare pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului”.

„Problemele reglementării conflictului transnistrean trebuie să fie discutate cu cel pe care l-a ales poporul moldovean și care poate să vadă o perspectivă clară. Dacă cineva vrea să discute unele scheme de contrabandă, acest lucru nu este pentru mine”, a spus Dodon, numind drept exemplu implicarea sa în importul de energie electrică de la CERS Moldovenească, amplasată în Transnistria.

Referindu-se la reglementarea transnistreană, Președintele moldovean a spus că „formula sa a fost deja definită și stabilită în numeroase documente care au fost semnate de mediatorii și garanții reglementării – OSCE, Rusia, Ucraina, precum și observatorii din partea SUA și UE”.

„În aceste documente, Transnistria este definită ca parte a Republicii Moldova, învestită cu statut special. Acum trebuie să convenim asupra împărțirii puterilor într-o țară unificată. Și aici nu vom soluţiona nimic prin presiune – în Transnistria locuiesc circa 200 mii de cetățeni ruși, iar Moscova nu îi va lăsa să fie neglijaţi”, a spus el.

Potrivit Președintelui, trebuie să așteptăm ca „Rusia și Occidentul să se înţeleagă ca să demonstreze „povestea de succes” în Moldova”.

„Sper că în următorii doi-trei ani va apărea o astfel de „fereastră geopolitică”. Pentru noi, este important să păstrăm pacea, să intensificăm cooperarea între cele două maluri ale Nistrului. Pentru a face acest lucru, trebuie să formăm o majoritate promoldovenească după alegerile din 2018 în Parlament, care va pleda pentru păstrarea neutralității, se va opune unirii cu România și integrării în NATO, acţiuni forţate de guvernarea actuală sub presiunea Occidentului”, a spus Dodon.

El a atras atenția asupra faptului că, deși majoritatea cetățenilor Republicii Moldova sunt împotriva aderării la NATO, guvernul vrea să deschidă la Chișinău un Oficiu de Legătură,

Sursa:

http://www.infotag.md/rebelion-ro/254587/