01.12.2017: Delegaţia transnistreană în CUC distorsionează dialogul în Comisie

La 30 noiembrie curent, în or. Bender, a avut loc o nouă şedinţă a Comisiei Unificate de Control (CUC), care a fost prezidată de delegaţia transnistreană.

În debutul şedinţei, şeful delegaţiei transnistrene Oleg Beleacov a propus organizarea unei şedinţe neordinare a CUC şi o întrunire a copreşedinţilor Comisiei pentru examinarea chestiunii privind includerea în ordinea de zi a  subiectului  despre măsurile CUC şi ale Comandamentului Militar Întrunit legate de deschiderea circulaţiei  peste podul  din preajma localităţilor Gura Bîcului şi Bîcioc.

În acest context, delegaţia moldovenească a propus ca la această întrunire să participe şi reprezentanţii Ucrainei şi ai Misiunii OSCE în Moldova, care au dreptul să contribuie la formarea agendei. Cu regret, conducătorul delegaţiei transnistrene a  respins această propunere de o manieră categorică.

Totodată, este de menţionat că, în cadrul întrunirii copreşedinţilor CUC, partea moldovenească a atras atenţia participanţilor asupra informaţiei prezentate de către Misiunea OSCE privind activitatea posturilor de pacificare (№ 11/drept şi 11/stâng) şi amenajarea unilaterală de către Tiraspol a infrastructurii noi, dislocarea structurilor transnistrene de forţă şi majorarea efectivului acestora.

Reprezentantul Federaţiei Ruse a susţinut necesitatea discutării în cadrul Comisiei a  problemei în cauză.

Copreşedintele delegaţiei transnistrene a respins însă aceste propuneri. Mai mult ca atât, acesta a lansat de nenumărate ori învinuiri şi acuzaţii nejustificate în adresa Misiunii OSCE din Republica Moldova invocând că reprezentanţii acesteia şi-ar fi depăşit atribuţiile prevăzute de mandatul existent.

Din aceste motive sa decis amânarea discuţiilor pe marginea acestui subiect pentru data de 7 decembrie 2017.

Delegaţia Republicii Moldova în CUC condamnă atacurile nejustificate ale părţii transnistrene în adresa Misiunii OSCE

Delegaţia Republicii Moldova în CUC

 

Sursa:

http://gov.md/ro/content/delegatia-transnistreana-cuc-distorsioneaza-dialogul-comisie