Deschide.md – SUA salută semnarea protocolului privind numerele neutre pentru transnistreni

Author: Vasile Cojocar

SUA salută protocolul semnat ieri de către Chișinău și Tiraspol cu privire la accederea mijloacelor de transport transnistrene în traficul rutier internațional, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

„Statele Unite sprijină o soluție atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean. Salutăm acordul, semnat recent, privind accesul legal pentru autovehiculele din regiunea transnistreană în traficul internațional”, scrie în comunicatul respectiv

SUA consideră că „acest lucru va aduce beneficii reale pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.”.

„Îndemnăm toate părțile să valorifice acest acord și să implementeze cele trei obiective rămase din “pachetul de opt puncte” (Package of Eight), pe care părțile și le-au reasumat prin Protocolul de la Viena din 2017”, se mai menționează în comunicat.

De asemenea SUA susține că „aceasta este singura cale de soluționare a unuia dintre cele mai îndelungate conflicte din Europa”.

„Orice astfel de soluție trebuie să fie bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, cu un statut special pentru Transnistria în cadrul hotarelor Moldovei, recunoscute la nivel internațional”, se mai spune în comunicat.

Textul complet la https://deschide.md/