Infotag.md – TRANSNISTRIA INSISTĂ PE DESFĂŞURAREA CÂT MAI CURÂND A REUNIUNII ÎN FORMATUL „5+2”

Transnistria insistă pe desfăşurarea cât mai curând a reuniunii în formatul „5+2” pentru a discuta detaliat problemele actuale din punctul de vedere al agendei curente a procesului de negocieri.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa regională, o declaraţie în acest sens a făcut ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, în ajun, în cadrul unui briefing, după semnarea deciziei protocolare „cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu desfășoară activități comerciale”.

El a menționat printre principalele avantaje ale acestui document faptul că toți locuitorii din Transnistria, inclusiv cei cu dublă cetățenie, vor putea obține numere neutre. Principalul negociator al Tiraspolului a remarcat, de asemenea, caracterul voluntar de obţinere a plăcuțelor de înmatriculare neutre, precum și faptul că, pentru a le obține, numerele transnistrene trebuie predate.

„Vom face tot posibilul pentru ca şi alte probleme să fie rezolvate în aceeași cheie, în interesul oamenilor”, a spus Ignatiev.

Conform deciziei protocolare publicate de MAE al regiunii, mijloacele de transport din Transnistria vor putea participa în traficul internațional nu numai dacă vor avea numere neutre, dar şi dacă vor avea certificatul de înmatriculare a vehiculelor în oficiile comune de înregistrare de la Tiraspol și Rîbnița, precum și stickerul MD, plasat pe partea din spate a mașinii.

Potrivit documentului, de mecanismul de înmatriculare a autoturismelor vor putea beneficia și „persoanele juridice cu adresa juridică în Transnistria, inclusiv cei care efectuează activități economice externe, cu excepția activităților comerciale de transport de pasageri”.

După cum a raportat anterior INFOTAG, reprezentantul special al Președinției în exerciţiu a OSCE, Franco Frattini, a declarat în cadrul unei vizite recente la Chișinău și Tiraspol că, în cazul semnării protocolului, următoarea ședință în formatul „5+2” ar putea avea loc în luna mai.

Sursa: http://www.infotag.md