Ziarulnational.md – Igor Dodon, întâlnire la Tighina cu separatistul Krasnoselski: Niciun cuvânt despre trupele militare ruse din stânga Nistrului. „Am exprimat recunoștință Federației Ruse”

Președintele Igor Dodon și-a exprimat astăzi „recunoștință” Federației Ruse, împreună cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, cu care s-a întâlnit la Tighina, „pentru activitatea contingentului pacificator rus, pentru funcționarea eficientă şi continuă a misiunii de pacificare, pentru eforturile depuse în scopul păstrării păcii la Nistru”.

„Am discutat situația privind operațiunea de pacificare mixtă de la Nistru în calitate de garanție a păcii şi a securității cetățenilor, fiind un element constitutiv important al dialogului politic. Am fost unanimi vizavi de necesitatea depunerii unor eforturi conjugate susținute pentru o funcționare stabilă a misiunii de pacificare şi a organului său de conducere, reprezentat prin Comisia Unificată de Control (CUC), în conformitate cu Acordul din 21 iulie 1992. Am exprimat sprijinul comun pentru toți participanții la Operațiunea de pacificare mixtă din Zona de Securitate, dar şi recunoștință Federației Ruse pentru activitatea contingentului pacificator rus, pentru funcționarea eficientă şi continuă a misiunii de pacificare, pentru eforturile depuse în scopul păstrării păcii la Nistru. În acest context, a fost subliniată stringența implementării unor măsuri orientate spre normalizarea funcționării delegației integrale a Federației Ruse în cadrul CUC”, a declarat Dodon după întâlnirea cu liderul autoproclamat de la Tiraspol.

Mai mult, Dodon a făcut din deget Occidentului: „Ne-am expus împotriva apelurilor venite din partea unor actori internaționali cu referire la o eventuală reformatare la etapa actuală a operațiunii de pacificare la Nistru, fără a ține cont de necesitatea realizării unei reglementări politice ample a diferendului transnistrean, doar prin modalități pașnice”.

Președintele Dodon a mai anunțat că a reiterat, împreună cu Krasnoselski, „poziția comună potrivit căreia punctele de control vamal moldo-ucrainene, constituite pe porțiunea transnistreană a frontierei, nu trebuie să afecteze negativ locuitorii și agenții economici din regiunea transnistreană”.

Menționăm că spicherul Andrian Candu a lansat anterior un apel public vizavi de „manipulările” legate de cererea R. Moldova la Adunarea Generală a ONU, specificând că autoritățile de la Chișinău solicită retragerea trupelor militare ruse din Transnistria, care organizează periodic exerciții militare în stânga Nistrului și pe care Igor Dodon le prezintă ca „pacificatori”, nu a reprezentanților misiunii de pacificare din estul republicii.

Sursa: http://www.ziarulnational.md/