Europalibera.org – „În ceea ce privește soluționarea politică a conflictului noi doar pierdem timpul”

Valentina Ursu

Interviu cu analistul politic Oazu Nantoi.

Negocierile dintre Chișinău și Tiraspol s-au intensificat în ultima vreme, incluzând semnarea unei înțelegeri controversate în privința înmatriculării vehiculelor din stânga Nistrului și o întâlnire a președintelui Igor Dodon cu liderul regiunii transnistreane Vadim Krasnoselski. Compromisul la care s-a ajuns cu autorităţile din stânga Nistrului ridică mai multe semne de întrebare inclusiv din cauza repeziciunii cu care au fost luate, crede analistul politic Oazu Nantoi.

Europa Liberă: Dacă Oazu Nantoi era într-o funcție-cheie în Republica Moldova, ce soluții propunea pentru reglementarea transnistreană?

Oazu Nantoi: „În primul rând, este vorba de un plan de acțiuni ce urmează să fie realizat pe durata mai multor ani din momentul în care se vor crea condițiile politice pentru rezolvarea acestei probleme. În stânga Nistrului, în pofida faptului că acolo sunt, dacă să-l credem pe dl președinte Igor Dodon, 230.000 de locuitori cu pașapoarte moldovenești, asta deloc nu înseamnă că ei sunt loiali statului Republica Moldova și ei sunt compatibili cu, să spunem așa, starea de spirit de pe malul drept al Nistrului. Cu toate că majoritatea oamenilor din stânga Nistrului deja circulă liber pe malul drept, la orice instituție medicală vezi autoturisme cu numere de înmatriculare din stânga Nistrului, oamenii fac business pe malul drept, caută servicii medicale etc., dar în ceea ce privește soluționarea politică a conflictului, noi doar pierdem timpul, dar timpul este așa o resursă care este foarte greu de recuperat.”

Europa Liberă: Dar, în opinia Dvs., ce pași totuși trebuie de făcut, consecvent, ca populația de pe cele două maluri ale Nistrului să se reunifice?

Oazu Nantoi: „Populația de pe malul stâng al Nistrului trebuie integrată pas cu pas în spațiul economic, juridic, educațional, în spațiul de politici sociale, informațional, mental al Republicii Moldova. Și aceste politici urmează să fie realizate prin îmbinarea unor măsuri de facilitare, să spunem așa, pozitivă și măsuri coercitive în parteneriat cu Ucraina, în primul rând, și, dacă sunt de acord, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. În stânga Nistrului există biologia oficială, deci fortăreața lumii ruse împreună cu Rusia etc., etc., însă din 18 mai 2006 toți agenții economici din stânga Nistrului au început să se înregistreze la Chișinău, după ce la 3 martie 2006 a început să funcționeze EUBAM-ul și se prezintă în afara Republicii Moldova în calitate de agenți economici loiali ai Republicii Moldova, exportând bunurile lor pe piața Uniunii Europene și în alte țări și nu au nevoie de niciun fel de statute superficiale sau de niște certificate de conformitate neutre. Ei sunt agenți economici ai Republicii Moldova. Acei 230.000 de locuitori ai Transnistriei care dețin pașapoarte biometrice moldovenești, ei iarăși nu pretind la niciun specific.”

Interviul complet la https://www.europalibera.org/