Adevarul.ro – Socialiştii, îngrijoraţi de reţinerea unui „deputat” din Transnistria: El este un oponent convins al unionismului şi aderării la NATO

de Iurii Botnarenco

 

Partidul Socialiştilor îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu reţinerea unor persoane politice şi activişti civici din regiunea transnistreană. Este vorba despre Oleg Horjan, deputat în organul legislativ al autoproclamatei republici, şi câţiva dintre prietenii săi.

Într-o adresare publică către administraţia transnistreană, PSRM menţionează că Oleg Horjan este cunoscut ca un adevărat patriot, manifestă respect faţă de trecutul istoric, este adept al identităţii moldoveneşti, integrării eurasiatice şi relaţiilor de prietenie cu Federaţia Rusă. Totodată, este şi un oponent convins al unionismului şi aderării la NATO.

„Partidul Socialiştilor condamnă cu vehemenţă manifestările de violenţă sub orice formă, în special faţă de colaboratorii organelor de drept. Suntem convinşi că fiecare persoană trebuie să aibă dreptul de a-şi exprima liber poziţia politică şi de a organiza proteste paşnice”, se spune în adresare. Formaţiunea face apel de schimbare a măsurii preventive şi de eliberare a persoanelor reţinute.

Oleg Horjan, la 6 iunie, a fost lipsit de imunitate şi reţinut în izolatorul de detenţie preventivă din Tiraspol. El este învinuit de organizarea, pe 2 iunie, a unui miting neautorizat „împotriva guvernării” (regimului separatist de la Tiraspol, n.r.). După protest, şapte persoane, printre care şi fiul deputatului, au fost reţinute. Aceştia au primit între 5 şi 15 zile de arest pentru organizarea neautorizată a mitingului. Pe 5 iunie, până la arest, într-o conferinţă de presă la Chişinău, Oleg Horjan declara că autorităţile din Transnistria s-au lansat în „curăţarea” terenului politic, încălcând dreptul cetăţenilor la libera exprimare.

Citeste mai mult: adev.ro/pa7ce2