Infotag.md – TRUPELE RUSEŞTI DIN TRANSNISTRIA SUNT O AMENINŢARE ŞI PENTRU UCRAINA, ŞI PENTRU MOLDOVA – MINISTERUL APĂRĂRII UCRAINEI

Trupele ruseşti care se află pe teritoriul Transnistriei şi, în general, în spaţiul sud-vestic, sunt o ameninţare şi pentru Ucraina, şi pentru Moldova. O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Apărării Ucrainei, Stepan Poltorak, la întrevederea de luni, la Odessa, cu omologul său moldovean, Eugen Sturza.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Ministerului Apărării al ţării vecine, el a menţionat că „Federația Rusă își continuă agresiunea hibridă în Donbas, sporește potențialul militar de atac în Crimeea, destabilizează regiunea Mării Negre-Azov, iar o situație dificilă este şi în Transnistria”.

„Ucraina are la o poziție clară, care se bazează pe principiile respectării integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova. Transnistria este o parte integrantă a Republicii Moldova. Vom face tot posibilul pentru a ajuta la restabilirea integrității teritoriale a Moldovei și la menţinerea acesteia în viitor. Susținem cursul militar-politic comun de integrarea europeană și euroatlantică și vom dezvolta împreună forțele noastre armate în conformitate cu standardele NATO. O astfel de abordare a prieteniei, a înțelegerii și a sprijinului reciproc va fi întotdeauna în centrul relațiilor dintre Ucraina și Republica Moldova în domeniul apărării”, a spus Poltorak.

Miniștrii apărării au convenit asupra priorităților pentru continuarea cooperării în domeniul apărării. În primul rând, este vorba de desfăşurarea exercițiilor comune, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul cooperării cu NATO și cu aliați în parte, de dezvoltarea cooperării la nivelul staff-ului forțelor armate ale celor două țări, de interacţiune în domeniul cooperării tehnico-militare și de îmbunătățirea dinamicii parteneriatului între academiile militare.

Părțile au discutat, de asemenea, aspecte legate de schimbul de experiență în combaterea unei întregi game de amenințări hibride și de cooperarea ulterioară în reforma forțelor armate ale celor două țări.

„Cred că întâlnirea de astăzi are o mare importanță pentru securitatea și apărarea regională. La urma urmei, Ucraina și Republica Moldova se confruntă cu provocări și amenințări comune”, a spus Poltorak.

Eugen Sturza a spus că Moldova înțelege foarte bine cu ce a fost nevoită să se confrunte Ucraina și pledează pentru depăşirea cât mai curând a crizei, pentru menţinerea suveranităţii și integrităţii sale teritoriale.

„Puteți oricând miza pe sprijinul nostru, la fel cum Moldova știe întotdeauna că se poate baza pe Ucraina”, a spus el.
Potrivit comunicatului, Sturza a acceptat invitația de a participa la marcarea a 27 de ani de independență a Ucrainei și la parada militară, care va avea loc pe 24 august la Kresciatik.

Sursa: http://www.infotag.md/