Europalibera.org – Ion Leahu: Se fac cedări colosale. Chișinăul contribuie la consolidarea statalității transnistrene

ONU a cerut retragerea trupelor ruse din Moldova. Ce va urma?

Adunarea Generală a ONU a adoptat, vineri, 22 iunie, o rezoluție propusă de R. Moldova în care Rusiei i se cere retragerea Grupului Operativ de Trupe Ruse din stânga Nistrului. Ce va urma? Valentina Ursu l-a întrebat pe expertul Ion Leahu, fost membru al delegației moldovene în Comisia Unificată de Control ce supraveghează situația din Zona de Securitate de la Nistru.

Ion Leahu: „Cel mai important moment este însuși faptul că totuși s-a reușit, totuși până la urmă s-a demonstrat prezența voinței, prezența unei dorințe de a face aceea la ce noi mult timp am râvnit, adică a internaționaliza problema la cel mai înalt nivel al acestei noțiuni. De la adoptarea acestei rezoluții a ONU, urmează acțiuni. Dacă tu ai solicitat o asemenea decizie, înseamnă că trebuie să fii bun să demonstrezi că intențiile ți-au fost nobile și ai să mergi mai departe tot atât de consecvent cum ai apelat pe lângă ONU.”

Europa Liberă: Dar voința politică a Republicii Moldova nu e suficientă, pentru că trebuie să existe o voință politică și din partea Federației Ruse, țara care urmează să-și retragă armata din stânga Nistrului

Ion Leahu: „Asta de-acum este partea a doua a problemei. Trebuie să fim conștienți de faptul că noi n-o să reușim să convingem Rusia ca această țară benevol să realizeze hotărârea Organizației Națiunilor Unite.”

Europa Liberă: Dar presiuni cum poți să pui asupra Federației Ruse?

Ion Leahu: „Presiuni se fac și o să fie încă mai multe, dacă noi eram înarmați cu această decizie vreo zece ani în urmă, cum ar fi putut să fie, iar pe lângă asta mai era încă și hotărârea unei curți internaționale, la care ar fi apelat nu particularii, ca în cazul Ilașcu, dar statul, poate acum Rusia avea să fie în ghearele unor sancțiuni mult mai dure decât acelea care sunt aplicate astăzi. Deci, altceva e clar că nu poate să fie, însă niște sancțiuni dure, fără perspectivă de a fi ridicate, asta… Vedeți Coreea, oricât de Coree a fost ea, și tot când de-acum au strâns-o din toate părțile, a reușit să meargă la întâmpinare.”

Interviul complet la https://www.europalibera.org/