Europalibera.org – Ion Leahu: „Rusia a bătut aici cuiul și își fortifică prezența”

 

Poate Occidentul sili Rusia să pună în aplicare o soluție pentru Transnistria?

NATO cere Rusiei să îşi retragă trupele din estul Republicii Moldova. Iar la finele lunii iunie Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție, cerându-i Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiționat acest proces. Și Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii din regiunea transnistreană în una civilă cu mandat internațional. Poate Occidentul sili Rusia să pună în aplicare o soluție pentru Transnistria? Valentina Ursu l-a întrebat pe expertul Ion Leahu, fost membru al delegației moldovene în Comisia Unificată de Control.

Ion Leahu: „Din câte cunosc eu, nici rezoluția ONU, nici rezoluția Adunării Parlamentare a OSCE nu au dreptul imperativ de a impune rezolvarea acelor probleme care au fost fixate în rezoluție sau în alte documente. Asta-i una și a doua: aceste două documente, cu excepția hotărârii Blocului Nord-Atlantic, ele ar fi fost cu perspectivă de realizare în cazul în care se pronunța pozitiv și Rusia, dar Rusia în ambele cazuri a boicotat adoptarea documentului. Mai mult ca atât, l-a calificat drept unul nefondat, neargumentat, mai că n-a spus că-s aiureli și evident că ea nu-și asumă nici un fel de obligațiuni. În situația de față, eu nu văd de unde aș putea să fiu optimist sub aspectul eficienței acestei presiuni.”

Europa Liberă: Și totuși, în premieră, Alianța Nord-Atlantică îi cere Rusiei să-și retragă trupele din estul Republicii Moldova. În conformitate cu angajamentele sale internaționale, i-a fost solicitat Moscovei să retragă forțele pe care le-a staționat în toate cele trei țări, fără consimțământul lor, adică în Georgia, Ucraina și Republica Moldova. Lucrul acesta este agreat inclusiv de Donald Trump și de alți 28 de lideri euroatlantici, iar asta se face înainte ca Donald Trump să se întâlnească cu Vladimir Putin.

Ion Leahu: „Eu mă tem că deciziile despre care noi vorbim într-o mare măsură sunt condiționate, sunt dictate de eventuala întâlnire. Toată lumea se teme de posibilitatea unor decizii pripite din partea liderului nord-american și caută o modalitate de a-l axa pe o cale cât de cât eficientă, cât de cât cu perspectivă. Presa scrie despre mai multe tentative de a-l plasa pe o cale necesară. De exemplu, fostul secretar de stat al Statelor Unite ale Americii, Madeleine Albright, și încă vreo 15 foști miniștri de Externe din diferite state i-au adresat o scrisoare în care în mod direct îi indică asupra faptului că Putin are ca scop dispersarea așa-numitului virtual Occident și apoi impunerea propriului dictat în părțile dispersate și îi solicită să țină cont de acest lucru și să nu se dea liderul american cumpărat cu niște promisiuni nefondate. Asta-i una. Mai sunt alte scrisori, mai sunt și alte analize cum ar fi, de exemplu, analiza fostului ministru adjunct al Apărării în Statele Unite ale Americii, Evelyn Farkas, care direct îi spune că a discuta cu Rusia se poate numai prin ultimatum și trebuie de pus un ultimatum în care de arătat că Rusia va fi limitată în orice susținere, precum este limitată Coreea de Nord sau Iranul în cazul în care nu va ține cont de mai multe prevederi între care și faptul că Georgia, Ucraina și Republica Moldova sunt state suverane, care n-ar trebui să sufere ca urmare a politicii externe agresive a Rusiei.”

Interviul complet la https://www.europalibera.org/