Cotidianul.md – INTERVIU//Dan Dungaciu: „Chișinăul a legitimat la ONU prezența trupelor ruse pe teritoriul său”

Cotidianul: Domnule Dungaciu, ați afirmat în ultimul material publicat de LARICS că prin Rezoluția ONU a fost legalizată prezența trupelor ruse în Republica Moldova. La ce vă referați?

Dan Dungaciu: Rezoluția ONU din 13 iunie 2018 este un document extrem de problematic. Aparent, e un mare succes diplomatic. În realitate, e o capcană. Pe bună dreptate experții de la Chișinău au spus despre el că are câteva defecțiuni majore. În primul rând, denumirea rezoluției nu face nicio referire la trupele ruse, folosind formula edulcorată „forțe militare străine”. Titlul rezoluției este „Complete and unconditional withdrawal of foreign military forces from the territory of the Republic of Moldova”. În al doilea rând nu prevede niciun termen pentru retragerea trupelor și a munițiilor, deci nu are, practic, valoare concretă de întrebuințare.

Dincolo de toate acestea ceea ce e cel mai grav din punctul meu de vedere este discrepanța dintre titlu și conținut. Multă lume, cu știință sau fără, citează doar titlul Rezoluției iar cine nu cunoaște conținutul este indus în eroare. De fapt nu e vorba despre retragerea „completă și necondiționată” a trupelor ruse, ci, conform Rezoluției, este vorba doar despre retragerea trupelor din așa zisul Grup Operativ al Federației Ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Și atât! Deci nu este vorba despre așa ziși pacificatori, a doua „categorie” de trupe ruse prezente pe teritoriul R. Moldova, la care rezoluția nu se referă și nici nu îi cere Moscovei să îi retragă („Urges the Russian Federation to complete, unconditionally and without further delay, the orderly withdrawal of the Operational Group of Russian Forces and its armaments from the territory of the Republic of Moldova”).

Acest lucru este explicit în Rezoluția ONU, iar oficialii de la Chișinău au subliniat asta, apăsat, de fiecare dată, respectiv că rezoluția se referă strict la trupele din GOFR. Nu avem de-a face așadar cu retragerea trupelor ruse.
Despre asta e vorba, aici e manipularea.

Interviul complet la https://cotidianul.md/