Europalibera.org – Andrei Deviatkov: „Kozak este mai degrabă un manager de criză”

În opinia expertului de la Moscova, misiunea noului emisar al Kremlinului este „să asigure o stabilitate în regiune, aşa cum şi-o imaginează Rusia, dar fără alte planuri măreţe”.

În timp ce o parte a opoziţiei şi a observatorilor au spus zilele acestea că numirea lui Dmitri Kozak ca reprezentant special al preşedintelui rus pentru relaţiile comerciale cu R. Moldova ar fi o încercare a Rusiei de a târî R. Moldova într-un nou plan rusesc de federalizare, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Adrian Candu, a calificat gestul drept „o mână întinsă” Chişinăului de către Kremlin. După aceste declaraţii a devenit clar că guvernanţii nu au de gând să se opună acestei numiri, aşa cum le sugerau recent unii analişti. Într-un interviu la Europa Liberă, Liliana Barbăroşie l-a întrebat pe analistul rus, Andrei Deviatkov, dacă se pot desluşi clar sarcina şi strategia noului emisar numit de Kremlin.

Europa Liberă: Este sau nu numirea lui Dmitri Kozak o nouă mişcare în direcţia federalizării pe care o promovase acesta la un moment dat?

Andrei Deviatkov: „Nu. Eu cred că Kozak este mai degrabă un manager de criză. Şi din câte mi-am dat seama dintr-un articol din Kommersant despre reacţia la această numire a oamenilor din aparatul lui Kozak, el nici măcar nu e prea entuziasmat de noua sarcină. Adică, eu cred că pur şi simplu e nevoie de un profesionist care să administreze o criză.”

Europa Liberă: Şi ce criză anume trebuie dumnealui să administreze?

Andrei Deviatkov: „În primul rând cea legată de regiunea transnistreană. Până acum a existat un anumit status quo, dar anumiţi actori încearcă să rupă acest status quo. Mă refer la subminarea Grupului Rus Operativ, dar şi a pacificatorilor. Oricât de mult diplomaţii moldoveni nu ar insista că divizează aceste două lucruri, oricum, în fraza următoare ei adaugă că optează pentru schimbarea pacificatorilor printr-un contingent internaţional poliţienesc, ceea ce înseamnă că rolul Rusiei se va reduce substanţial.”

Europa Liberă: Şi Chişinăul, ieşind pe platforma ONU, încearcă să schimbe lucrurile, asta vreţi să spuneţi?

Andrei Deviatkov: „Rusia vede că împotriva Grupului Rus Operativ s-a constituit un fel de front comun: rezoluţii în Congresul SUA, rezoluţii ale ONU, OSCE… Chiar dacă e vorba doar despre nişte declaraţii, chestiunea capătă o anumită pondere politică.”

Interviul complet: https://www.europalibera.org/