Ziarulnational.md – Parlamentul susține admiterea automobilelor transnistrene în traficul internațional: „O capcană” și „un pas pentru recunoașterea Transnistriei ca stat suveran”

Mijloacele de transport ale cetățenilor domiciliați în stânga Nistrului ar putea avea dreptul de circulaţie în traficul internațional.

Parlamentul a aprobat astăzi, în primă lectură, un proiect de lege cu privire la înmatricularea mijloacelor de transport din stânga Nistrului, criticat dur de opoziția parlamentară de dreapta.

Potrivit proiectului, mijloacele de transport, inclusiv remorcile, motocicletele şi bicicletele cu motor auxiliar, vor putea obține plăci cu număr de înmatriculare neutru pentru circulația în trafic internațional, eliberate de subdiviziunile Agenţiei Servicii Publice a Republicii Moldova la oficiile deschise în orașele Tighina și Râbnița, fără achitarea drepturilor de import şi fără prezentarea obligatorie a actelor vamale.

Pentru a obține numere neutre, proprietarii vor prezenta documente confirmative care atestă domiciliul persoanei şi dreptul de proprietate, însoţite de o declaraţie scrisă pe propria răspundere a solicitantului cu privire la veridicitatea informaţiilor.

Proiectul de lege mai prevede că mijloacele de transport cu numere neutre pot fi înstrăinate către persoanele cu domiciliul în localităţile din stânga Nistrului sau municipiul Tighina sau persoanelor juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului fără achitarea drepturilor de import.

În cazul în care mijloacele de transport sunt înstrăinate persoanelor cu domiciliu în localitățile din dreapta Nistrului, înregistrarea noului proprietar se va efectua cu condiţia că mijlocul de transport nu este prohibit de a fi introdus pe teritoriul Republicii Moldova şi cu achitarea drepturilor de import.

Proiectul, care urmează a fi votat în lectură finală de către Parlament, este catalogat de liberali drept „o capcană” la adresa R. Moldova.

Deputatul Ion Casian a avertizat colegii că o asemenea decizie este încă un pas pentru „recunoașterea Transnistriei ca stat suveran”.

Sursa: https://www.ziarulnational.md/