Deschide.md – Krasnoselski: Planul Kozak nu corespunde realităților. Soluția este „recunoașterea” Transnistriei

Author: Vasile Cojocari

Liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, susține că „Planul Kozak” nu poate fi implementat în zilele noastre, deoarece nu corespunde realităților de astăzi.

Într-un interviu acordat publicației ruse IZVESTIA, capul separatiștilor transnistreni susține că Chișinăul nu trebuie să-și piardă timpul căutând metode de reglementare a conflictului transnistrean, fiindcă aceasta e posibilă doar prin recunoașterea Transnistriei.

„Avem de soluționat o mulțime de probleme de ordin economic, cultural și educaţonal. De ce ar trebui să ne dăm în vânt pentru planuri mari? Chiar să luăm Planul Kozak și să ni-l imaginăm în contextul realităților de astăzi: el nu coincide nici cu constituția, nici cu legile, nici cu actele normative ale aceleiași Moldove”, a subliniat liderul separatist.

Krasnoselski crede că Transnistria întrunește toate atributele unui stat independent.

„Timp de 28 de ani de existență a Transnistriei și Moldovei au fost create propriile norme de drept, constituții diferite, legi și alte documente. Modele sunt total diferite. Să ne reamintim că Planul Kozak a fost precedat de lucrul unor comisii comune, care munceau pentru elaborarea unei constituții unice a Moldovei și Transnistriei. Iar fostul președinte al Moldovei, Vladimir Voronin, e conștient l-a îngropat. Acum avem nevoie de implementarea legislației și mai apoi de un plan de reglementare”, a adăugat Krasnoselski.

Separatistul a mai spus că Tiraspolul nu este obligat să examineze scenarii de reintegrare cu Moldova, deoarece „scopul final este independența”.

Textul complet: https://deschide.md/