Europalibera.org – În stânga Nistrului au loc competiții ale militarilor ruși și transnistreni

Autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova nu au reacţionat deocamdată

În regiunea transnistreană au loc săptămâna aceasta noi exerciţii militare cu participarea Grupului operativ al trupelor ruse (GOTR) şi al trupelor paramilitare din regiune. Potrivit unui comunicat de presă publicat de Ministerul Apărării al Rusiei ar fi vorba despre „jocuri militare” numite „Ostaşul Comunităţii”. Aplicaţiile militare care au început luni, 6 august, au inclus „Aliniamentul Lunetistului”, „Atacul lui Suvorov” şi „Rezerva Armatei”, mai precizează sursa citată. Autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova nu au reacţionat deocamdată, dar experţii de la Chişinău spun că sunt cele mai de anvergură aplicaţii militare în regiunea transnistreană.

Comunicatul Ministerului rus al apărării evită referința la numărul de ostași şi ofițeri care participă la aplicaţii. Presa din regiunea transnistreană relatează că ar fi implicați în jur o mie de militari. Aplicaţiile se vor desfăşura în patru etape pe durata întregii săptămâni. La prima etapă care a demarat luni au concurat echipaje ale vehiculelor blindate şi lunetişti.

Expertul de la Institutul „Viitorul” Rosian Vasiloi spune că sunt cele mai de amploare aplicaţii militare care au loc în regiunea transnsitreană ţinând cont de numărul de militari participanți şi de durata exercițiilor. El precizează că aceste exerciţii se desfăşoară în conformitate cu directivele Districtului Militar Vest a Federației Ruse, entitate căreia i se subordonează grupul operativ al trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei:

„Straniu este că toate aceste exerciţii militare sunt sub paravanul aşa-ziselor jocuri militare care sunt organizate de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse pe întreg teritoriu al Federaţiei Ruse. La noi specificul este că la ele participă trupele paramilitare separatiste. Un alt moment important este numărul participanţilor, precum şi cu ce se vor finisa aceste exerciţii. La finalul lor va fi desfăşurat un amplu exerciţiu al grupului tactic la nivel de batalion cu participarea batalionului de tancuri a aşa-zisului Minister al apărării din regiunea transnistreană.”

Textul complet: https://www.europalibera.org