Promolex.md – Promo-LEX a lansat Raportul privind „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”

Astăzi, 16 august 2018, în cadrul unei mese rotunde, Asociația Promo-LEX a lansat Raportul semestrial – „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”. Raportul include constatările cu privire la situația din stânga Nistrului în domeniul drepturilor omului, pentru perioada ianuarie – iunie 2018.

Promo-LEX a analizat acțiunile autorităților constituționale ale Republicii Moldova,  Federației Ruse, organizațiilor internaționale, dar și ale administrației de facto de la Tiraspol.

A fost monitorizat gradul implementării angajamentelor asumate prin deciziile protocolare, decizii care privesc situația drepturilor omului în regiunea transnistreană: libertatea de circulație, situația școlilor cu predare în grafia latină, apostilarea actelor de studii eliberate de instituțiile locale și terenurile fermierilor din Dubăsari.

Potrivit avocaților Promo-LEX, administrația de facto de la Tiraspol s-a evidențiat prin mai multe decizii controversate. Una dintre ele este interzicerea tratării pacienților cu boli periculoase și deosebit de periculoase de către specialiști din cadrul instituțiilor cu capital străin.

În raportul precedent, Promo-LEX a constatat că prezumția nevinovăției continuă a fi încălcată de către structurile locale de forță, iar sursele media preiau comunicatele de presă ale acestora fără a le adapta. În perioada ianuarie-iunie 2018, aceste practici au continuat. De asemenea, continuă practicile de răpire și intimidare a persoanelor atât în Moldova, cât și în țara vecină Ucraina.

În raport se menționează că jurnaliștilor incomozi administrației din stânga Nistrului le sunt puse „bețe în roate”. Spre exemplu, Ziarul „Profsoiuznîe vesti” din stânga Nistrului și-a încetat activitatea, ca urmare a modificării „legislației” de către „Sovietul Suprem” de la Tiraspol. Redactorul-șef, Ludmila Covali, consideră că administrația de facto s-a răzbunat astfel pentru că publicația nu a susținut actuala putere la ultimele alegeri. Unul dintre puținii jurnaliști independenți din regiunea transnistreană a confirmat presiunile la care sunt supuși colegii de breaslă.

În studiu se amintește că la 19 mai 2018 au intrat în vigoare noile „reglementări” privind organizațiile necomerciale din regiunea transnistreană. Potrivit acestor modificări, organizațiile necomerciale locale care primesc fonduri din străinătate nu vor putea desfășura o serie de activități, inclusiv cele ce se referă la promovarea și apărarea drepturilor omului.
Organizațiile vor fi obligate în termen de un an să se conformeze noilor modificări, în caz contrar riscă să fie lichidate, iar membrii organizațiilor ar putea fi sancționați „penal”.

Suportul necondiționat al Federației Ruse în regiunea transnistreană a continuat. Federația Rusă a expediat în regiunea transnistreană ajutor umanitar în sumă de 435 mln ruble rusești. Totodată, Grupul Operativ al Trupelor Ruse continuă să ofere lecții de patriotism tinerilor din regiune, antrenează elevii „școlii suvoroviste” de la Tiraspol, desfășoară manevre și exerciții militare ilegale.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentat Studiului Neexecutarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în cazurile provenite din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, elaborat de expertul Lilian Apostol.
Studiu urmărește identificarea originilor de neexecutare a hotărârilor pronunțate de Curtea Europeană pe cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreana a Republicii Moldova.

Pentru informații, contactați:
Axenia Chirilov, Ofițer de presă al Asociației Promo-LEX
GSM: 060 16 83 14
E-mail: axenia.chirilov@promolex.md

 

Sursa: https://promolex.md/