Infotag.md – LIDERUL DE LA TIRASPOL NU VEDE MOTIVE PENTRU CREŞTEREA CURSULUI RUBLEI

Nu există premise pentru creșterea cursului rublei transnistrene în raport cu dolarul american, astfel că coridorul marcat pentru acesta de 16-16,5 ruble pentru 1 dolar se va menţine. Desper aceasta a declarat, joi, de președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei şedinţe extinse, cu participarea conducerii guvernului, a Sovietului Suprem și a reprezentanților autorităților locale.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, el a respins „zvonurile care circulă activ pe rețelele sociale despre oarecare modificări planificate ale ratelor de schimb pe piața valutară a Transnistriei”.

„Generarea și răspândirea unor astfel de zvonuri reprezintă o acțiune intenționată, menită să zdruncine stabilitatea economiei transnistrene dobândite în ultimul timp”, a spus el, cerând „încetarea tuturor tentativelor de dezinformare a populației și neadmiterea unor dispoziții negative create artificial în societate”.

Potrivit lui Krasnoselski, „este important să nu se admită manifestările speculative pe piața valutară”.

„Situația poate fi schimbată doar de circumstanțele de forță majoră, asupra cărora populația republicii nu poate să nu ştie. Dacă vor fi tendințe legate de criza economică internațională, de acţiuni de luptă, dezastre naturale etc., acest lucru va fi clar pentru toată lumea. Acum, din fericire, nu există asemenea tendințe. Economia este stabilă, se dezvoltă. Cursul rublei este asigurat de valuta străină. Exportul și importul lucrează. Nu există niciun motiv pentru a ridica cursul. Și nici nu va fi”, a asigurat el.

Krasnoselski speră că poziția exprimată de el, care este împărtășită de parlament, „va elimina tensiunea în societate și agiotajul tot mai mare”.

INFOTAG precizează: Banca Centrală Transnistreană a stabilit pentru anul 2018 un coridor valutar țintă de 16-16,5 ruble pentru 1 dolar, în conformitate cu „Principalele direcții ale politicii monetare de stat unificate pentru 2018”. În acest an, banca a ridicat de două ori cursul oficial, mai întâi pe 12 ianuarie de la 15,5 la 16 ruble pentru 1 dolar, iar apoi la 10 aprilie – până la 16,1 ruble.

Sursa: http://www.infotag.md/