Infotag.md – TIRASPOLUL ESTE OPTIMIST ÎN PRIVINŢA RELUĂRII COOPERĂRII SISTEMELOR DE COMUNICAŢII ÎNTRE CELE DOUĂ MALURI ALE NISTRULUI

MAE al Transnistriei monitorizează atent ce face Chișinăul pentru a asigura interacțiunea sistemelor de telecomunicații ale celor două maluri ale Nistrului.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat viceministrul de externe al autoproclamatei RMN, Alexandr Steţiuk, într-un interviu acordat unui post de televiziune local.

Printre aspectele pozitive ale înregistrării operatorului transnistrean în Republica Moldova, el a menționat că interconectarea directă cu partenerii moldoveni va avea, în primul rând, un efect pozitiv asupra tarifelor actuale pentru serviciile de comunicații.

„Al doilea efect pozitiv îl constituie posibilitatea operatorului nostru de a utiliza cele mai noi tehnologii, de a încheia acorduri cu alte state”, a spus Steţiuk.

El consideră „absolut greșit” faptul că autoritatea de reglementare a Moldovei a acordat mai demult licențe pentru „Orange Moldova” și „Moldcell” de a presta servicii mobile inclusiv pe teritoriul Transnistriei, care are propriul operator, „InterDnestrCom”.

INFOTAG precizează: Pentru implementarea prevederilor deciziei protocolare „Cu privire la măsurile de organizare a interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor”, semnată la 25 noiembrie 2017 de către Moldova și Transnistria, Parlamentul a adoptat amendamente la legislație. Acestea creează condiții pentru promovarea negocierilor privind înregistrarea „InterDnestrCom” în Moldova și restabilirea comunicaţiei telefonice directe între malurile Nistrului.

Problemele în domeniul comunicaţiilor între Moldova și Transnistria sunt de mai mulți ani. Acestea ţin de faptul că Transnistria nu a fost de acord cu planul de numerotare propus de Chișinău și a introdus propriul său plan. În consecință, comunicaţiile telefonice directe au fost întrerupte și este efectuată de câțiva ani prin intermediul operatorilor străini. Același lucru se referă şi la telefonia mobilă, unde operatorii din regiune și din restul Moldovei îşi creează reciproc probleme din cauza neînţelegerilor.

Sursa: http://www.infotag.md/