Ziarulnational.md – Rusia, OBLIGATĂ să plătească despăgubiri de aproape 2,8 milioane de euro fermierilor din raionul Dubăsari, lipsiți ilegal de pământuri: CtEDO a respins cererea Moscovei

Federația Rusă este obligată să le plătească celor 1 646 de persoane fizice și trei companii agricole din satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, raionul Dubăsari, 2,789 de milioane de euro, pentru că ultimii nu și-au putut prelucra pământurile situate după traseul Râbnița-Tiraspol.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a anunțat ieri, 4 decembrie, că a respins cererea depusă de Guvernul Federației Ruse prin care a solicitat referirea cauzei Nr. 21034/05, Sandu și alții contra Republicii Moldova și Federației Ruse către Marea Cameră în urma emiterii Hotărârii din 17 iulie 2018.

Guvernul rus a solicitat, în octombrie 2018, reexaminarea hotărârii prin care CtEDO a constatat că Rusia a încălcat dreptul de proprietare la peste 1 646 de proprietari de terenuri din raionul Dubăsari. Guvernul rus a contestat concluziile Curții Europene pentru Drepturile Omului cu privire la jurisdicția sa asupra teritoriului din stânga Nistrului, invocând și faptul că agenții ruși nu a au participat la violarea dreptului de proprietate al fermierilor, argumente ce în primă instanță au fost respinse de Înalta Curte de la Strasbourg.

Cererea Guvernului rus a fost examinată de un complet format din cinci judecători ai Marii Camere a CtEDO care a decis respingerea cererii de retrimitere la Marea Cameră.

Sursa: https://www.ziarulnational.md/