Publika.md – Ministrul Ulianovschi: Conflictul transnistrean poate fi soluţionat doar prin retragerea trupelor ruseşti din ţară

Conflictul transnistrean poate fi soluţionat doar prin retragerea trupelor ruseşti staţionate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi prin înlocuirea trupelor de pacificatori cu o misiune civilă internaţională. Declaraţia îi aparţine ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, prezent la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE din Italia.

“Considerăm că este important să ajungem la un acord privind retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de pacificare într-o misiune civilă multinaţională, sub mandat internaţional. Suntem convinşi că doar astfel putem contribui la eliminarea unor ameninţări serioase la adresa securităţii în regiune”, a declarat Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Ulianovschi a trecut în revistă măsurile adoptate de ţara noastră în direcţia detensionării situaţiei.

“În ultima perioadă ne-am concentrat pe rezolvarea problemelor populaţiei din zona de conflict, în special, dreptul la educaţie, la proprietate, la libera circulaţie, dar şi altele. Suntem ferm convinşi că aceste măsuri de sporire a încrederii și de sprijinire a populației vor contribui la apropierea ambelor maluri ale Nistrului şi vor crea un mediu propice negocierilor privind soluţionarea conflictului”, a declarat Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Statele membre OSCE au salutat eforturile depuse de guvernarea de la Chişinău şi rezultatele obţinute până acum în dosarul transnistrean.

“România apreciază progresele Republicii Moldova privind soluţionarea conflictului transnistrean şi face apel la ambele părţi să continue negocierile pentru a obţine rezultate concrete. Misiunea OSCE are un mandat clar cu privire la soluţionarea conflictului: retragerea forţelor străine şi îndepărtarea muniţiilor”, a spus Dan Sebastian Nicolăescu, secretar de stat din cadrul MAE, România.

ONU a adoptat anul trecut o rezoluţie prin care cere retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine şi a muniţiilor staţionate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Divizia armatei ruse din Tiraspol face parte din fosta armată a 14 a URSS. Unitatea care staţionează în Transnistria s-a implicat activ în conflictul de la Nistru din 1992, de partea separatiştilor din Tiraspol. În regiune se află şi depozitul de armament de la Cobasna, unde se estimează că au mai rămas peste 20 de mii de tone de muniţii şi arme.

Citește mai mult: https://www.publika.md/ministrul-ulianovschi-conflictul-transnistrean-poate-fi-solutionat-doar-prin-retragerea-trupelor-rusesti-din-tara_3027812.html#ixzz5Z7DyUdPm
Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook