Stiri.tvr.ro – MOLDOVA AZI Agitație în Transnistria. Exerciții militare după un scenariu privind forțarea Nistrului. Iulian Chifu: Pentru a crea divergențe, trupe din regiunea separatistă pot efectua acțiuni de natură hibridă în Ucraina

În Transnistria este agitație mare în ultima vreme. Periodic, au loc aplicații cu un scenariu privind forțarea râului Nistru. Și asta, pe fondul conflictului din strâmtoarea Kerci. “Nu trebuie să uităm un lucru: pentru a crea dificultăți și divergențe între R. Moldova și Ucraina, în orice moment, categorii de trupe din regiunea separatistă pot efectua acțiuni de natură hibridă în Ucraina, motiv pentru a ridica în aer relația dintre cele două state și, mai ales, de a aduce responsabilitatea la Chișinău”, a atras atenția analistul de politică externă Iulian Chifu, invitat în emisiunea “Lumea Azi”.

Situaţia din Kerci a pus pe jar pretinsele autorităţi din regiunea separatistă Transnistria.

În orice moment, potrivit liderului de la Tiraspol, militarii din stânga Nistrului sunt gata să intervină.

Vadim Krasnoseliski, pretinsul lider de la Tiraspol: “Noi urmărim cu atenţie ce se întâmplă în Ucraina şi vom acţiona după situaţie. Totul se poate întâmpla. Deci, trebuie să fim pregătiţi pentru ce e mai rău. Dar noi suntem pregătiţi“.

Chiar dacă situaţia la graniţa cu Ucraina este una liniștită, experții în securitate de la Chișinău spun că Federația Rusă nu se va opri și oricând este gata să antreneze militarii din Tiraspol pentru eventuale implicări, aşa cum de regulă organizează antrenamente.

Cel mai recent exercițiu cu implicarea forțelor de pacificare ruse de pe Nistru a avut loc acum două luni.

Atâta timp cât nu există o strategie de reintegrare a Republicii Moldova şi nici una despre implementarea rezoluţiei ONU privind retragerea trupelor ruse, înseamnă că există anumite înţelegeri pe sub masă, susțin experţii.

Acum un an, forţele paramilitare separatiste, împreună cu grupul operativ al trupelor ruse, cunoscut drept Armata a 14-a, au mai organizat un exerciţiu militar de forţare a râului Nistru.

“Republica Moldova are această problemă, care nu este de azi, de ieri, este din ’92 și totuși parcursul său european a fost foarte bun. A avut sincopele din ultimele luni, din ultimele luni e cel mai corect spus, chiar dacă avansurile au fost fantastice chiar pe această guvernare”, a comentat pentru “Lumea Azi” analistul de politică externă Iulian Chifu.

“Ceea ce putem să privim și este periculos (…) este faptul că în aceste acțiuni sunt implicate și așa-numitele trupe de pacificare“, a subliniat Chifu.

“Nu trebuie să uităm un lucru: pentru a crea dificultăți și divergențe între R. Moldova și Ucraina, în orice moment, categorii de trupe din regiunea separatistă pot efectua acțiuni de natură hibridă în Ucraina, motiv pentru a ridica în aer relația dintre cele două state și, mai ales, de a aduce responsabilitatea la Chișinău. Să nu uităm că, astăzi, trupele ruse se schimbă prin aeroportul Chișinău, nu prin interiorul Ucrainei, cum veneau altădată, ceea ce antrenează o nouă responsabilitate în plus a Republicii Moldova, dincolo de cea care ține de zona separatistă, de unde cineva ar putea face o nebunie”, atrage atenția analistul de politică externă.

“Chiar și în aceste condiții trebuie privit cu foarte mare atenție și cel mai recomandabil ar fi ca R. Moldova, Chișinăul și Kievul să intre în legătură directă strategică și să înceapă să schimbe acest tip de informații, pentru a putea să gestioneze o eventuală criză care ar fi montată în regiune. Nu e prea târziu, pentru că aici e doar de întâlnire, e doar de înțelegere, de creștere a încrederii între cele două părți, de transmitere a informațiilor legate de categoriile de trupe care au tranzitat aeroportul Chișinău”, spune Iulian Chifu.

Sursa: http://stiri.tvr.ro/