Europalibera.org – Grigori Volovoi: „Orice ar spune cei de la Tiraspol despre independență, procesele reintegraționiste capătă turații”

Cum se văd evoluțiile din acest an, din perspectiva regiunii transnistrene?
De vorbă cu jurnalistul și analistul politic Grigori Volovoi, de la Bender, directorul portalului Dnestr TV și a postului de televiziune cu același nume.

Europa Liberă: Despre anul 2018 OSCE și alți mediatori în formatul 5+2 spun că a fost unul foarte productiv și sunt multe rezultate bune în relațiile dintre Chişinău și Tiraspol. Pe de altă parte, există și mulți critici a ceea ce s-a întâmplat, în particular experții moldoveni spun că Chişinăul a cedat Tiraspolului mai multe pârghii și atribute ale suveranității. Care credeți că sunt cele mai importante evenimente ale anului 2018?

Grigori Volovoi: „Criticilor despre care vorbiți le-aș recomanda să-și amintească despre vorba populară care spune că nu poți să primești ceva fără să oferi nimic în schimb. În orice situație procesul de negocieri presupune un compromis.

Dacă e să vorbim despre relația dintre Republica Moldova și Transnistria, putem spune că acum se observă o atragere foarte puternică a Transnistriei în câmpul legal al Republicii Moldova. Acest lucru nu este un secret și a început nu în 2018, ci mult mai devreme, atunci când pe teritoriul Transnistriei au apărut vameșii moldoveni. Acum acest lucru se amplifică și eliberarea de numere neutre împreună cu permisul de conducere moldovenesc și pașaportul tehnic cu revizia tehnică moldovenească confirmă încă o dată această tendință. Deja peste 3000 mașini circulă cu numere neutre și înțeleg că rândul este deja rezervat până la sfârșitul anului viitor.

Textul complet: https://www.europalibera.org