Radiochisinau.md – Ion Iovcev: Până la războiul din ’92, în Transnistria erau peste 50 de școli cu predare în grafia latină (INTERVIU)

Directorul școlii românești de la Tiraspol, Ion Iovcev, mărturisește, într-un interviu realizat de Ina Guțu pentru Radio Chișinău, că cel mai important lucru pentru el și profesorii din liceele cu predare în grafie latină din Transnistria este faptul că și-au păstrat verticalitatea, în ciuda presiunilor administrației separatiste din regiune.

Până în 1992 în Transnistria funcționau peste 50 de școli cu predare în grafie latină, spune el, dar pentru închiderea acestora poartă vina nu doar autoritățile de la Tiraspol, susținute de Rusia, dar și indiferența oficialităților constituționale de la Chișinău.

Radio Chișinău: Pentru început, dle Iovcev, vă rugăm să ne spuneți puțin din istoria Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol pe  care îl conduceți. Când a fost înființat?

Ion Iovcev: Eu nu sunt născut în stânga Nistrului, sunt de la Cahul, dar mi-am făcut studiile în Tiraspol și am rămas acolo din anul 1974, de când am absolvit Institutul Pedagogic. Toată viața mea conștientă am trăit-o și am dedicat-o educației copiilor în stânga Nistrului. Cei din stânga Nistrului au o mentalitate diferită de cei din dreapta. Transnistria a fost puțin timp sub administrația românească. Dacă Basarabia a fost ocupată de ruși în 1812, Tiraspolul a ajuns sub ocupația țaristă încă din 1792. Dacă spațiul dintre Prut și Nistru a fost din 1918 până în 1940 în componența Țării noastre, România Mare, teritoriul din stânga Nistrului a continuat să fie sub ocupația rusă. Iar din anul 1992 și până în prezent regiunea transnistreană este ocupată de Federația Rusă. Toată mass media propagandistică a lăsat o amprentă puternică asupra populației din stânga Nistrului. Când am început activitatea în calitate de pedagog în raionul Slobozia,  majoritatea școlilor erau cu predare în limba rusă, dar existau și școli cu predare în ”limbă moldovenească”, cum se numea atunci, calitatea predării fiind cu siguranță chiar mult mai bună decât este acum în regiune.

La sfârșitul anilor 80, când la Chișinău a fost adoptat decretul privind  declararea limbii române ca limbă de stat în baza grafiei latine, s-a început acea mișcare turbulentă din stânga Nistrului. Tot răul din fostul imperiu a început să acționeze și a făcut tot posibilul  pentru a opri avântul mișcării de eliberare națională care se întâmpla în dreapta Nistrului. În regiunea transnistreană, din 1989 până în 1992, toate școlile care pe vremea sovietică erau cu predare în ”limbă moldovenească” adoptaseră grafia latină și au funcționat în baza limbii române recent legiferate și se supuneau Ministerului Educației de la Chișinău, condus de ministrul Nicolae Mătcaș.

Radio Chișinău: Câte școli cu predare în grafie latină au existat în acea perioadă 1989-1992 în regiunea transnistreană?

Ion Iovcev: Cred că erau peste de 50 – 60 de școli. Și aș vrea să mai spun că nu doar aceste școli erau cu predare în limba română, dar și în școlile rusești s-au introdus ore de limba română și rușii au început să își manifeste interesul față de limba română. Și-au dat seama că viitorul lor depinde de cunoașterea limbii române. Până în 1992, în stânga Nistrului apăreau ziare în grafie latină.

Interviul complet: https://radiochisinau.md/