Gov.md – Prima ședință a Comisiei Unificate de Control în anul 2019

În cadrul ședinței din 10 ianuarie curent, Comisia Unificată de Control și-a focusat discuțiile pe marginea propunerilor delegației moldovenești de a elabora un mecanism de monitorizare a Zonei de Securitate în corespundere cu angajamentele asumate în baza protocolului semnat în ianuarie 2017.

Refuzul reprezentanților Tiraspolului de a accepta acest demers a generat dispute aprinse între participanți. Argumentele prezentate de către delegația Republicii Moldova, susținute și de către reprezentanții Ucrainei, ar înlătura deficiențele semnalate anterior și ar asigura neadmiterea incidentelor în Zona de Securitate.

La fel a fost respinsă și propunerea delegației moldovenești de a antrena Misiunea OSCE la elaborarea unui astfel de mecanism de monitorizare.

Totodată, a fost abordată activitatea observatorilor militari și rapoartele acestora, în special, refuzurile de a semna unele rapoarte care nu reflectă obiectiv încălcările comise în Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova a reiterat că asemenea situații sunt cauzate de lipsa unei reglementări distincte a activității Comandamentului Militar Întrunit. În calitate de argumente au fost prezentate cazuri, în care unele aplicații militare desfășurate în Zona de Securitate și mediatizate inclusiv pe site-urile oficiale, nu se regăsesc în rapoartele observatorilor militari (fapt care a determinat reprezentanții militari ai Republicii Moldova să nu vizeze asemenea proiecte de acte incomplete).

Delegația Chișinăului s-a referit asupra termenului îndelungat, pe parcursul căruia părțile nu pot ajunge la un consens pentru unele subiecte importante.

În cadrul aceleiași ședințe, Comisia a audiat comandanții militari cu privire la evoluția aspectelor plasate în responsabilitatea acestora, a aprobat rapoartele Comandamentului Militar Întrunit pentru perioadele 19-25 decembrie 2018, 26 decembrie 2018 – 01 ianuarie 2019, 02 – 08  ianuarie 2019, precum și Planul măsurilor prioritare a contingentelor militare a Forțelor Întrunite de menținere a păcii pentru anul 2019.

Comisia Unificată de Control se va reuni în următoarea ședință la 17 ianuarie 2019.

 

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

 

Sursa: https://gov.md/