Ziarulnational.md – Chișinăul inistă, la președinția slovacă a OSCE, asupra RETRAGERII trupelor și munițiilor Federației Ruse din Transnistria și transformării misiunii de pacificare într-una civilă

Autoritățile de la Chișinău insistă asupra soluționării politice a conflictului transnistrean prin acordarea unui statut special Transnistriei în cadrul R. Moldova, retragerii trupelor și munițiilor Federației Ruse din stânga Nistrului și asupra transformării misiunii de pacificare existentă într-una civilă.

Mesajul a fost transmis către noua președinție în exercițiu a Slovaciei la OSCE de către Ambasadorul R. Moldova în Austria, Victor Osipov, la prima reuniune din 2019 a Consiliului Permanent al OSCE în cadrul căreia Slovacia și-a prezentat priorităţile sale la conducerea organizaţiei pe parcursul acestui an.

Ambasadorul Victor Osipov a subliniat că este important ca toți actorii implicaţi să demonstreze o abordare constructivă pentru a atinge obiectivul de bază al formatului „5+2” şi anume soluţionarea paşnică, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele ei internaţional recunoscute, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene.

„În acelaşi timp, noi rămânem fermi pe poziția de a finaliza retragerea trupelor şi muniţiilor ruseşti, aşa cum a fost reconfirmat prin Rezoluţia Adunării Generale a ONU „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. De asemenea, cerem iniţierea unui dialog transparent şi consistent pentru a transforma operaţiunea existentă de pacificare de pe malurile Nistrului într-o misiune civilă multinaţională sub mandat internaţional”, a mai declarat Victor Osipov.

Reprezentantul Chişinăului și-a mai exprimat îngrijorările faţă de escaladarea situaţiei în estul Ucrainei şi a invocat drept necesitate primară intensificarea eforturilor diplomatice pentru soluţionarea crizei ucrainene, reconfirmând suportul Republicii Moldova pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării vecine.

Ambasadorul Osipov a chemat, în acest context, la realizarea progresului în soluţionarea tuturor conflictelor din spaţiul OSCE.

Între sarcinile curente ale organizaţiei au mai fost menţionate refacerea încrederii pierdute, prevenirea radicalizării, combaterea terorismului, promovarea dezvoltării sustenabile, îmbunătăţirea conectivităţii şi a securităţii cibernetice.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE pentru 2019, ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Slovace, Miroslav Lajčák, a descris priorităţile mandatului său ca fiind orientate spre beneficiul oamenilor, dialog şi stabilitate. Ministrul Lajčák a anunţat că va vizita în cel mai scurt timp Republica Moldova în actuala sa calitate.

Sursa: https://www.ziarulnational.md/