Europalibera.org – Anatolie Golea: „Nu văd premise pentru declanșarea unui conflict. Situația este relativ stabilă”

Diplomaţia moldoveană a avut săptămâna trecută mai multă treabă ca de obicei: s-a văzut nevoită să reacţioneze, pe toate „fronturile” posibile, la un aşa zis „decret” al liderului administraţiei de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, prin care Tiraspolul pare să încerce să dispute cu Chişinăul controlul asupra satului Varnița din zona de securitate. S-a reacţionat destul de puternic şi la anunţul despre deschiderea a ceea ce Tiraspolul numește „reprezentanță oficială a Transnistriei la Moscova”, iar Rusia califică drept „organizație non-profit pentru dezvoltarea legăturilor cu Moscova”. De ce, tocmai acum, aceste eforturi ale Tiraspolului de a se întâri pe poziţii, eforturi numite „provocări” de diplomaţia moldovenească? Discutăm la temă cu jurnalistul de la Chişinău, Anatolie Golea, fost consilier prezidenţial.

Anatolie Golea: „Dacă sincer, eu n-am văzut mare noutate în acest decret al lui Vadim Krasnoselski. Conflictul este de ani buni, adică de vreo 20 de ani Varnița, Corjeva, încă câteva localități au o subordonare dublă. Aceeași localitate Corjeva este considerată de drept un sat în subordonarea Chișinăului, Tiraspolul o consideră o suburbie a orășelului Dubăsari, aceeași situație e și cu Varnița. Deci, eu nu prea am văzut mare noutate.

Poate este legat într-un fel sau altul de campania electorală sau cei de la Tiraspol încearcă să tensioneze, sau cei de la Chișinău încearcă să atenționeze opinia publică că, uite, se întâmplă, s-ar putea întâmpla ceva. Știți că am mai avut și anul trecut, și în 2017 anumite tensionări de situație când prognozele erau că iată-iată izbucnește un conflict, dar de fapt nu s-a întâmplat nimic, cred că nici de astă dată nu se va întâmpla nimic extraordinar, sper, cel puțin. OSCE-ul a reacționat, pentru că a considerat de datoria OSCE-ului să reacționeze, deoarece au fost convocați la Ministerul de Externe reprezentanții formatului „5 + 2”.

Un pas, probabil, corect pentru a atenționa că se întâmplă ceva acolo. Urmează să vedem. Eu, deocamdată, nu văd premise, cum n-am văzut nici în 2017 sau în 2018 pentru declanșarea unui conflict. Situația este relativ stabilă.”

Textul complet: https://moldova.europalibera.org/