Epochtimes-romania.com: Expert ONU: Agenţii de securitate de la Tiraspol intimidează reprezentanţii ONG-urilor active

Ştefan Sârbu

Autorităţile din Transnistria încalcă standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului, constată expertul ONU Thomas Hammarberg în urma unei vizite de investigaţie la Tiraspol.

Expertul ONU Thomas Hammarberg a afirmat că este îngrijorat de amendamentele „legislative” care limitează activităţile organizaţiilor necomerciale din Transnistria şi de intimidarea acestora de către agenţii de securitate din regiune.
Expertul a îndemnat regimul de la Tiraspol să revizuiască dispoziţiile pretins legale care intimidează societatea civilă şi limitează activismul în promovarea drepturilor omului încetând practica „discuţiilor” de rutină a „agenţilor de securitate” cu reprezentanţii ONG-urilor active.
Potrivit Raportului de evaluare a progresului la implementarea recomandărilor sale din 2013 privind respectarea drepturilor omului, Thomas Hammarberg a constatat că aplicarea excesivă a arestului preventiv şi condiţiile în care se află persoanele deţinute rămân a fi o îngrijorare serioasă.
În aşa-numitele izolatoare de detenţie preventivă de la Tiraspol celulele sunt mici, plasate în subsol, practic fără acces la lumina zilei, mai multe celule nu au paturi corespunzătoare, iar condiţiile sanitare sunt îngrozitoare, ceea ce demonstrează în opinia expertului, nerespectarea standardelor internaţionale în domeniul drepturilor omului.
În context, expertul a atenţionat şi despre continua violare a drepturilor proprietarilor de terenuri amplasate după traseul Râbniţa-Tiraspol. Pe parcursul vizitei sale de monitorizare în Transnistria, acesta a primit mai multe plângeri în ceea ce priveşte lipsa despăgubirilor şi remediilor pentru ilegalităţile comise de regimul de la Tiraspol împotriva proprietarilor.
Thomas Hammarberg a solicitat să fie luate măsuri pentru ca proprietarii de terenuri să se simtă protejaţi şi să fie trataţi corect de către administraţia de la Tiraspol iar greşelile din trecut să fie reparate, făcându-se justiţie în cazurile de confiscare abuzivă a terenurilor.

Sursa: http://epochtimes-romania.com/