Gov.md – La Tiraspol s-a desfăşurat ședința grupurilor de lucru pentru probleme vamale

Astăzi, 06 februarie curent, în incinta sediului Misiunii OSCE din or. Tiraspol, s-a desfășurat prima din acest an reuniune a grupurilor de lucru pentru probleme vamale. Delegația din partea Chișinăului a fost condusă de către dl Vladislav Șveț, șef de direcție din cadrul Serviciului Vamal.
În cadrul ședinței experții de la Chișinău au abordat o serie de probleme actuale și care necesită o soluționare viabilă, precum ar fi: excluderea de către partea transnistreană a așa-numitelor plăți pentru escortarea autocamioanelor ce transportă mărfuri și se deplasează prin localitățile din stânga Nistrului, acceptarea utilizării necondiționate în regiune a documentelor de tranzit internațional (carnete TIR și ATA etc), uniformizarea și aplicarea taxelor vamale în corespundere cu cerințele legislației naționale în vigoare, asigurarea liberei circulații prin regiune pentru funcționarii vamali ai Republicii Moldova și a accesului acestora la companiile exportatoare/ reexportatoare de mărfuri din raioanele de est ale țării, precum și alte subiecte ce țin de domeniul vizat.
Într-o manieră uzuală deja, delegația de la Tiraspol a reiterat îngrijorarea în legătură cu avansarea procesului de organizare a controlului în comun pe segmentul central al frontierei de stat moldo-ucrainene, partea moldovenească relevând că dinamica respectivă va reieși din angajamentele asumate la nivelul autorităților de profil ale Ucrainei și ale Republicii Moldova.
Dialogul pe marginea problemelor de actualitate din sfera vamală va continua la următoarea ședință a grupurilor de lucru sectoriale.

Sursa: https://gov.md/