Moldpres.md – Un producător din stânga Nistrului îşi va extinde afacerea cu ajutorul USAID

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Un producător agricol din regiunea transnistreană își va putea extinde vânzările de legume pe malul drept al Nistrului, datorită echipamentului modern de sortare, curățare și ambalare, procurat cu suportul unui proiect susţinut de SUA. Costul utilajului modern se estimează  la circa 445 mii de lei, transmite MOLDPRES.

Este vorba de afacerea  familiei Grecu, din satul Ternovca, raionul Slobozia. Întreprinderea  produce  legume în câmp deschis şi scoate pe piaţă  morcovi, cartofi, sfeclă roșie, ceapă, ardei, tomate, castraveți, vinete, dovlecei, broccoli, varză albă, conopidă, pe care le comercializează în stare proaspătă. Dacă în anul 2003, compania producea legume pe o suprafață de doar 20 de hectare, în prezent compania cultivă legume pe circa 130 de hectare  și recoltează în jur de trei  mii de tone de legume.

În anul 2017 familia Grecu a decis să investească în construcția unui depozit frigorific de circa 3000 de tone, ca să păstreze timp îndelungat legumele, oferind cumpărătorilor calitate înaltă până în lunile de primăvară. O altă provocare era necesitatea unei linii moderne de sortare, curățare și ambalare a legumelor care ar fi redus dependența de forța de muncă, care este insuficientă, și eficiența operațiunilor executate.

Astfel, din resurse proprii și împrumuturi firma a reușit construcția depozitului frigorific și a unei hale pentru sortare și ambalare a legumelor. La procurarea echipamentului a contribuit proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Agricultura Performantă în Moldova, prin intermediul unui grant.

Noul echipament a permis reducerea braţelor de muncă  şi execută toate operațiunile mult mai rapid.  Aceste facilități deja au dus la creșterea cererii față de legumele produse de compania din Ternovca și  permit să se negocieze prețuri mult mai avantajoase cu cumpărătorii. Totodată, familia Grecu intenționează să-și extindă livrările în magazine si rețelele de supermarket din stânga Nistrului, și chiar pe malul drept al Nistrului.

Textul complet: https://www.moldpres.md