Adevarul.ro – Transnistria după Conferinţa de la München. Trei întrebări esenţiale pe care partenerii internaţionali ar trebui să le adreseze preşedintelui R. Moldova

Prin intermediul acestui material reluăm seria de articole tematice dedicate chestiunii transnistrene şi realităţilor social-politice, economice şi culturale din această regiune. Analiza de faţă se axează pe câteva aspecte esenţiale care, considerăm noi, necesită să fie dezbătute în spaţiul public în contextul lansării „pachetului atotcuprinzător pentru Moldova“ cu referire la reintegrarea Transnistriei în componenţa Republicii Moldova.

Analiză realizată de Tatiana Cojocari*

Scriam într-un articol anterior că în Republica Moldova anilor 2017-2018 se conturau tot mai clar semnalele că autorităţile de la Chişinău tatonează terenul pentru o potenţială dezgheţare a „conflictului îngheţat“ deja de peste 27 de ani de la marginea Nistrului. Astăzi, nu mai există nici un fel de incertitudine că lucrurile nu au rămas doar la stadiu de zvonuri şi presupuneri – având scris negru pe alb declaraţiile Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a lansat la Conferinţa Internaţională de Securitate de la Munchen din februarie 2019 – „Pachetul atotcuprinzător pentru Moldova“. Ce presupune acest „pachet“? În conformitate cu declaraţiile autorului acesta reprezintă „în exclusivitate un nou concept de politică externă al Republicii Moldova “ . Concept care am spune noi, pendulează în jurul obiectivului strategic cel mai important pentru I. Dodon – reglementarea conflictului transnistrean prin reintegrarea Transnistriei în componenţa teritorial-statală a Republicii Moldova.

Textul complet: https://adevarul.ro