Ziarulnational.md – Transnistrenii NU respectă regulile nici după ce primesc numere de înmatriculare neutre care le deschid drumul în traficul internațional: Peste 250 de șoferi, prinși că ignoră semnul „MD”

Deși șoferii din Transnistria care primesc la mașinile lor numere neutre de înmatriculare sunt obligați să aibă aplicat pe autovehicul semnul distinctiv al statului „MD”, peste 250 dintre ei au încălcat regula în ultima jumătate de an.

Inspectoratul Național de Patrulare anunță că, de la 1 septembrie 2018 și până în prezent, a depistat în trafic peste 250 de șoferi din Transnistria care nu aveau lipit pe mașini semnul distinctiv al statului „MD”.

Angajații Inspectoratului Național de Patrulare împart în aceste zile abțibilduri cu inscripția „MD” șoferilor cu numere neutre de înmatriculare întâlniți pe teritoriul Republicii Moldova. Abțibildurile au fost oferite de Misiunea OSCE în Moldova pentru a fi repartizate șoferilor cu numere neutre de înmatriculare cu titlu gratuit.

Potrivit legislației, conducătorii auto care circulă pe teritoriul R. Moldova cu numere neutre și nu au semnul „MD” pe mașină riscă amenzi de până la 1 500 de lei, cu aplicarea a două puncte de penalizare.

Amintim că, din 1 septembrie 2018, mijloacele de transport din stânga Nistrului și municipiul Tighina, care dispun certificate de înmatriculare permanente și plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre, sunt admise în traficul rutier internațional. Însă, conform Regulamentului Circulției Rutiere, fiecare șofer care circulă cu numere neutre pe teritoriul Republicii Moldova este obligat să aibă aplicat pe mașină semnul distinctiv al statului „MD”.

Potrivit unui raport al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din februarie curent, aproape 1 700 de mașini din regiunea transnistreană au primit acces în traficul rutier internațional, după ce au fost înregistrate în conformitate cu noile reguli și au primit plăci și certificate de înmatriculare de model neutru. Totodată, 1 739 de permise de conducere deținute de cetățeni din Transnistria au fost preschimbate în ultima jumătate de an.

Sursa: https://www.ziarulnational.md/