Gov.md – Despre ședința grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor

Astăzi, 18 martie 2019, la inițiativa părții moldovenești, la sediul Misiunii OSCE din or. Tiraspol a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, cu participarea reprezentanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Întâlnirea a fost dedicată discutării aspectelor legate de implementarea prevederilor Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018 „Cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activități comerciale”, precum și analizei pe perioada septembrie 2018-martie 2019 a dinamicii luării la evidență la punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport (PÎMT) din or.Râbnița și Tiraspol a autovehiculelor cu plăci și certificate de înregistrare de model neutru.

În context au fost evidențiate anumite dificultăți întâmpinate în procesul de documentare a unităților de transport și de asigurare a participării acestora în traficul rutier internațional, fiind menționată necesitatea depunerii eforturilor de resort în vederea eliminării problemelor constatate, cu respectarea prevederilor cadrului normativ în vigoare și a cerințelor Convenției de la Viena asupra circulației rutiere din 08 noiembrie 1968.

Experții au discutat și alte aspecte organizatorice menite să îmbunătățească mecanismul de implementare a Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018, inclusiv în contextul intensificării procesului de preschimbare a permiselor de conducere în cele de model național și a uniformizării procedurilor la importul în țară a unităților de transport.

De asemenea, reprezentanții Chișinăului au relevat necesitatea excluderii aplicării de către partea transnistreană a așa-numitei viniete în raport cu posesorii/ conducătorii de autovehicule cu numere de înmatriculare moldovenești.

Următoarea ședință a grupului de lucru va avea loc la Chișinău.

Sursa: https://gov.md/