Europalibera.org – Evgheni Dunaev: „Moldova mi se pare că o duce foarte bine fără Transnistria”

Directorul Centrului Apriori de la Tiraspol, despre felul în care se raportează la Rusia, UE, România, Republica Moldova și Transnistria.

Evgheni Dunaev este directorul Centrului Apriori de la Tiraspol, creator al cunoscutului Club 19 – un club cu filiale în mai multe orașe din regiunea transnistreană care este un centru cultural unde au loc dezbateri, lecții publice, expoziții, concerte sau chiar festivaluri de filme. Apriori este prima organizația neguvernamentală care este persecutată de procuratura din stânga Nistrului, în baza unei legi adoptate pe model rusesc care interzice ONG-urilor să primească finanțare din străinătate.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Evgheni Dunaev povestește despre felul în care se raportează la Rusia, UE, România, Republica Moldova și Transnistria, de ce termenii de „fascist” și „patriot” au ajuns să fie ironizate de tineri și de ce nu ar vrea să trăiască în Rusia lui Putin. El spune, printre altele, că dacă reglementarea transnistreană se va mai întinde pentru alți 20 de ani, în regiune nu vor mai rămâne oameni care să facă această reglementare – atât de mare este exodul tinerilor.

Interviul face parte dintr-o serie de 10 interviuri-portrete realizate în cadrul proiectul „O generație – două maluri. Generația Reintegrării”. Proiectul este susținut financiar de PNUD Moldova.

Europa Liberă: Din punct de vedere informațional, cum vă informați, din ce surse? La ce spațiu informațional vă considerați conectat mai mult?

Evgheni Dunaev: „Eu urmăresc ce se întâmplă în Rusia, inevitabil. Mama mea locuiește în Rusia, fratele meu locuiește în Rusia, eu însumi sunt cetățean al Federaţiei Ruse și al Transnistriei – nu mai am alte cetățenii. Nu am multe patrii – patria este una. În plus, vorbesc rusa și nu vorbesc moldoveneasca.

Textul complet: https://moldova.europalibera.org/