Deschide.md – REPORTAJ (VIDEO) Varnița, satul râvnit de separatiștii de la Tiraspol

Author: Vadim Vasiliu

Satul Varnița, raionul Anenii Noi, se află în Zona de Securitate, într-o coastă a Tighinei. Unul dintre cartierele municipiului, „Severnîi”, e dislocat la intrarea în localitate, dinspre satul Gura Bâcului. Cu blocuri sovietice, dezolant de identice, seamănă cu un ghetou pustiu, postapocaliptic. Înainte de conflictul de pe Nistru, Varnița făcea parte din cadrul marii așezări urbane. Acum e administrată de autoritățile constituționale, în timp ce Tighina e sub jurisdicția separatiștilor.

În ianuarie 2019, liderul lor, Vadim Krasnoselski a semnat un decret potrivit căruia satul Varnița ar fi teritoriu aflat temporar sub administrația Chișinăului, iar administrația sa, de facto, s-ar afla în satul Proteagailovca, o comunitate din componența municipiului Tighina.

Acest decret are, din păcate, consecințe directe pentru locuitorii satului Varnița, care sunt nevoiți să meargă Proteagailovca pentru hârtii ce atestă că sunt mici agricultori și că, prin urmare, au dreptul să-și vândă marfa la piața din Tighina sau Tiraspol.

Rezistența locuitorilor din Varnița

Libera circulație a fost mereu o problemă în regiune. Separatiștii instalează posturi mobile de „grăniceri” pe drumul care separă Varnița de Tighina. Când, pe 26 aprilie 2013, folosindu-se de criza politică de la Chișinău (apărută urmare a căderii Guvernului Filat), separatiștii au încercat instalarea a două posturi vamale la intrarea și ieșirea din cartierul „Severnîi“, locuitorii Varniței s-au opus și le-au evacuat. S-au opus de unii singuri, fără să aștepte ajutorul Chișinăului. Dacă s-ar fi reușit instalarea și menținerea acelor posturi, evident, ilegale, localitatea s-ar fi pomenit încercuită de posturi transnistrene. Iar sătenii ar fost nevoiți să treacă numai posturi transnistrene ilegale pentru a ajunge la Varnița. Acest lucru ar fi însemnat izolarea Varniței, situație mult jinduită de separatiști.

Transnistrenii vor acces direct la cartierul „Severnîi“, dar și la rezervele subterane de apă potabilă, care se află la Varnița și din care se alimentează orașul Tighina.

Apropo, 26 aprilie 2013 nu a fost prima dată când locuitorii Varniței au luptat pentru suveranitatea moldovenească a  satului. În 1992, 12 localnici și-au pierdut viețile, opunându-se forțelor separatiste ruse care voiau să intre în Varnița.

Textul complet: https://deschide.md/