Infotag.md – AVOCAT MOLDOVEAN: ÎN URMA BĂTĂILOR SISTEMATICE, FOSTUL MINISTRU DE INTERNE AL TRANSNISTRIEI „A AJUNS LEGUMĂ”

Fostul ministru de interne al Transnistriei şi fostul şef al Comitetului vamal al regiunii, Ghenadii Kuzmiciov, aflat la închisoarea din satul Glinoe, în urma bătăilor sistematice „a ajuns legumă”, susţine avocatul său moldovean, Veaceslav Ţurcan.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, el a amintit că autorităţile regiunii îl acuză pe clientul său de organizarea unei scheme de contrabandă de amploare în perioada conducerii liderului transnistrean Evghenii Şevciuk.
„Kuzmiciov a fost răpit de pe teritoriul Moldovei în iulie 2018, cu ajutorul poliției rutiere din Moldova. Aducerea sa la Tiraspol nu ar fi fost posibilă fără coordonare la nivel înalt al MAI al Moldovei. Aceasta înseamnă că răpirea a fost o operațiune planificată, iar toate discuțiile despre respectarea drepturilor omului în Moldova sunt doar vorbe goale”, a spus Ţurcan.
Potrivit informațiilor sale, Kuzmiciov este ținut singur într-o celulă, „acest lucru fiind deja o tortură”.
„Din cauza refuzului fostului general de a coopera cu ancheta, el a fost vizitat în repetate rânduri de șefi de la MAI al Transnistriei, însoţiţi de nişte tipi. Aceştia l-au bătut pe Kuzmiciov, scoţând de la el mărturiile necesare anchetei. A început să aibă probleme de memorie, cum se întâmplă atunci când omul este bătut peste cap. Există informații că a refuzat să participe la procesul de judecată care a început în dosarul său, crezând că acesta este o parodie”, a spus avocatul, care nu a fost lăsat să participe la audierile privind cazul Kuzmiciov.
El consideră că nu întâmplător dosarul este clasat drept secret.
„Autoritățile de la Tiraspol vor să ascundă schemele care funcționează şi acum. Ştampila „secret” le permite să limiteze la maximum şi accesul tuturor celor care doresc să fie prezenţi în sala de judecată, mai ales pentru presă. Totodată, în cazul lui Kuzmiciov, judecătorul vine direct la închisoare, ceea ce amintește de procesele de judecată din aprilie 2009 la Chișinău, când în inspectoratul de poliție erau judecaţi sute de tineri. În ambele cazuri, nu este vorba de justiție, ci de o mimare a ei”, a spus Ţurcan, care este nemulțumit şi de faptul că medicilor aleşi de clientul său nu li se permite să îl consulte.
El a spus că a depus deja o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la încălcările grave în dosarul lui Kuzmiciov și aşteaptă să fie înregistrat cât mai curând.

Textul complet: http://www.infotag.md/