Noi.md – Cum va fi rezolvată criza de personal calificat în Transnistria?

În Transnistria există o criză de personal calificat în diferite domenii, iar pentru a rezolva această problemă, autoritățile regionale intenționează să motiveze tinerii cu salarii mai mari și rezolvarea problemelor cu locuințele, transmite Noi.md.

Așa cum a remarcat primul ministru al Transnistriei, Alexandr Martînov, dacă în regiune nu va exista specialiști, tineri motivați, atunci nu va mai exista nici un progres. “Aceasta se referă la educație, asistență medicală, unitatea energetică, întreprinderile de infrastructură. Avem într-adevăr un flux de personal și, dacă nu luăm o serie de măsuri acum sau în viitorul apropiat, atunci ne vom confrunta cu o astfel de situație cînd pur și simplu nu va fi nimeni care să trateze, să predea, să protejeze și să repare infrastructura comunală”, a spus el.

În același timp, primul ministru al așa-zisei Republici Moldovenești Nistrene și- a exprimat încrederea că bogăția materială ar trebui să meargă împreună cu soluționarea problemei locuințelor. Se presupune că departamentele din Transnistria vor crea o comisie în care vor forma o listă a solicitanților de locuințe. Pentru cumpărarea de locuințe, din buget va fi oferită o subvenție (aproximativ 10 mii de dolari), care va fi alocată unei familie tinere concrete. În funcție de locație, se va obține o acoperire completă sau parțială a prețului obiectelor imobile. Dacă apartamentul sau casa este în valoare de pînă la 10 mii dolari, atunci autoritățile subvenționeze pe deplin cumpărătura, dacă locuința este mai scumpă, atunci – parțial.

Legea va preciza cine va fi eligibil pentru această locuință, care sînt criteriile pentru solicitanții de participare la programul de aprovizionare cu locuințe. Numărul de copii va influența prioritatea alegerii – astfel de familii tinere vor obține un avantaj. Principala condiție de obținere a unui apartament – activitatea pe parcursul a 10 ani. Guvernul transnistrean intenționează să lanseze inițiativa în 2019.Implementarea sa este așteptată în special de liderii mai multor ministere – a Afacerilor Interne, Apărării, Educației, Sănătății publice și Justiției. Anume în aceste zone se înregistrează un nivel ridicat a lipsei de lucrători. Este vorba despre ofițeri de poliție raionali, ofițeri de rang inferior ai armatei, angajați ai sistemului penitenciar, medici, profesori.

Citește mai mult: https://noi.md/md/transnistria/cum-va-fi-rezolvata-criza-de-personal-calificat-in-transnistria
Facebook: NOI.md | Odnoklassniki: Noi.Moldova