Deschide.md – Opinie: Tiraspolul „a cedat” la Varnița sub presiune externă

Author: Vadim Vasiliu

Colonelul Ion Leahu, fost membru al delegației moldovenești la Comisia Unificată de Control, consideră că decizia separatiștilor de a renunța la decretul lui Krasnoselski ce vizează satul Varnița, raionul Anenii Noi a fost impus din exterior, cel mai probabil de către OSCE. Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care regimul separatist este unul rebel și a demonstrat că nu ține cont de opinia Chișinăului.

Amintim că pretinsul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a emis un pretins decret prin care a declarat satul Varnița drept teritoriu temporar administrat de Chișinău, iar administrația de facto s-ar afla în satul Proteagailovca din orașul Bender. Urmare a acestui decret, locuitorii satului Varnița, care au legături economice strânse cu Benderul, erau obligați să meargă la Proteagailovca pentru a obține acte ce le permite comerțul în Bender, dar și alte tipuri de acte.

Leahu consideră că pasul făcut de Tiraspol este consecința influenței destul de puternice a partenerilor din exterior și în special a reprezentantului special al OSCE pe reglementarea transnistreană Franco Frattini. „OSCE are nevoie de stabilitate în regiunea dată, are nevoie de promovarea factorilor principali pentru această organizație: pacea și drepturile omului. În cazul dat noi ne confruntăm cu o lezare flagrantă a drepturilor omului și probabil că reprezentanții misiunii le-au tiraspolenilor, `ori aduceți situația de la Varnița la normalitate, ori noi discutăm referitor la comerțul nostru, la utilizarea preferințelor comerciale` care demult au expirat ș.a.m.d”, a declarat Ion Leahu.

Textul complet:  https://deschide.md/