Gov.md – Vizitele de lucru la școlile cu predare în limba română din Grigoriopol și Cocieri

Pe data de 14 mai 2019, în cadrul vizitelor de lucru planificate, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au vizitat Liceul Teoretic „Stefan cel Mare și Sfânt”  din or. Grigoriopol (cu sediul în s. Doroțcaia) și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din s. Cocieri, cu scopul documentării despre evoluțiile înregistrate în contextul implementării Deciziei protocolare „Cu privire la asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină”, dar și problemele cu care se confruntă elevii și cadrul didactic din cadrul acestor școli.

În cadrul vizitelor au participat și reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova care au donat liceelor menționate echipament pentru utilizare în procesul de instruire a elevilor cuprinzând un videoproiector, laptop și un set de mingi.

Discuțiile au accentuat impactul pozitiv cu privire la circulația elevilor și a profesorilor, urmare a introducerii carnetelor de elev și legitimațiilor de profesori, precum și facilitarea procedurii de transportare a produselor alimentare și a materialelor didactice necesare pentru funcționarea deplină a școlilor.

Totuși, una din problemele stringente rămâne a fi cea legată de sediul Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, unde mai mult de 17 ani copiii se deplasează în s. Doroțcaia pentru a studia în limba română.

Reprezentanții Biroului au menționat că autoritățile de la Chișinău vor depune în continuare toate eforturile pentru a soluționa problemele stringente cu care se confruntă școlile moldovenești amplasate în regiunea transnistreană.

Sursa: https://gov.md/