Gov.md – Vizite de lucru la școlile cu predare în limba română din orașele Tiraspol și Bender

Continuând șirul deplasărilor planificate în teritoriu, la data de 16 mai funcționarii Biroului politici de reintegrare au vizitat Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” și Gimnaziul-internat pentru copii orfani şi rămași fără îngrijirea părinţilor, situate în or.Bender, precum și Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol.

Vizitele respective se înscriu în agenda activităților Biroului, menite să asigure monitorizarea procesului de implementare a Deciziei protocolare „Cu privire la asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină” semnată la 25 noiembrie 2017.

Astfel, discuțiile cu administrația și profesorii acestor instituții de învățământ s-au axat primordial pe condițiile de funcționare a școlilor, problemele actuale cu care se confruntă, amenajarea terenurilor adiacente în scopul asigurării procesului educativ. Elevii și cadrele didactice au adresat întrebări și au primit răspunsuri la subiectele legate de asigurarea liberei circulații în baza carnetelor de elevi sau legitimațiilor pentru profesori, dar și au semnalat situații alarmante privind înrolarea forțată a tinerilor în așa-numitele structuri militare transnistrene. Funcționarii Biroului au reiterat deschiderea și eforturile autorităților de la Chișinău întru soluționarea eficientă a problemelor puse în discuție.

Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, prezenți la întâlnire, au donat fiecărei instituții de învățământ vizitate câte un videoproiector, laptop și un set de mingi.

Sursa: https://gov.md/