Europalibera.org – „România este pentru Transnistria, în pofida divergențelor ideologice, o fereastră economică către UE”

Regiunea transnistreană face comerț cu 20 din cele 28 de state membre UE, piața europeană absorbind peste 70 la sută din exporturile regiunii. Piețele României, Italiei, Poloniei și Germaniei au absorbit în ultimii 10 ani 85-90 la sută din aceste exporturi, în valoare de 2 miliarde 263 milioane dolari. România a importat în această perioadă din regiunea separatistă a Republicii Moldova produse în valoare de peste un miliard de dolari. Sunt date prezentate la Tiraspol la o masă rotundă dedicată impactului pe care l-au avut asupra regiunii transnistrene apropierea Republicii Moldova de UE în cei 10 ani de când este în vigoare proiectul Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, transmite corespondentul nostru Vasili Kovali.

Comerțul bilateral dintre Uniunea Europeană și Transnistria este principalul instrument de soft-power al influenței europene în regiune, instrument care este foarte probabil să deschidă pe viitor și posibilități politice pentru UE, este una dintre concluziile formulate de experții de la Tiraspol.

Expertul Institutului de studii social-politice și dezvoltare regională de la Tiraspol, Andrei Mospanov, a elaborat un studiu asupra tendințelor de transformare a economiei transnistrene în ultimii 10 ani și a prezentat principalele concluzii în cadrul evenimentului.

Relațiile privilegiate ale economiei regiunii transnistrene cu țările Uniunii Europene au început cu mult timp înaintea proiectului Parteneriatul Estic, și asta, în pofida declarațiilor belicoase ale administrației transnistrene la adresa țărilor europene, în special la adresa României, și a propagandei oficiale anti-europene de la Tiraspol. În 2008 a apărut regulamentul cu privire la introducerea de către UE a Preferințelor comerciale autonome, care presupunea introducerea comerțului fără taxe cu anumite produse. Această oportunitate a fost valorificată și de producătorii-exportatori din regiunea transnistreană care timp de opt ani, până în 2016, au avut condiții favorabile pentru a accede pe piața europeană.

Din 2016 a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova ;i Uniunea Europeană, numit și DCFTA. La Tiraspol au existat atunci îngrijorări majore în legătură cu perspectiva continuării comerțului cu UE – deja în acel moment mai mult de jumătate din mărfurile exportate din regiune ajungeau pe piața europeană, iar introducerea noilor cerințe de calitate și certificare ar fi putut bloca exporturile transnistrene. Tiraspolul refuza să accepte ca pe teritoriul său să funcționeze organele de control și certificare de la Chişinău. Totuși, către sfârșitul anului 2015 administrația regiunii a reușit să ajungă la un compromis cu negociatorii europeni, compromis care să permită continuarea exporturilor transnistrene. Conținutul acestor înțelegeri nu au fost însă făcut public. Aceste înțelegeri au salvat malul stâng al Nistrului de un iminent colaps economic, iar exporturile regiunii către UE au continuat să crească, ajungând în prezent la aproape 70 la sută. La rândul său, în anii 2016-2017 regiunea transnistreană a ridicat taxele la importul produselor europene.

Textul complet: https://moldova.europalibera.org/