Gov.md – Primăriile din Zona de Securitate – exemple de transparență în valorificarea resurselor alocate în cadrul Programului activităților de reintegrare a țării pentru 2019

Prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării (PARȚ), autoritățile publice locale și centrale amplasate în Zona de Securitate, dar și cele 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană beneficiază anual de 15 mln lei pentru dezvoltarea şi modernizarea instituțiilor din sistemul educațional, din domeniul culturii și sportului, de întreținere a clădirilor şi de reabilitare a apeductelor, de iluminare stradală, precum şi alte activități conexe realizării obiectivului guvernamental de reintegrare a țării.

Un exemplu elocvent de implementare transparentă a proiectelor este Primăria satului Doroțcaia din raionul Dubăsari. Recent, pe site-ul Doroțcaia.com, autoritatea publică locală a publicat un articol în care informează că agentul economic contractat de către Primărie a demarat lucrările de extindere a rețelei de iluminare stradală, proiect finanțat cu 239.7 mii lei, dintre care 200.0 mii lei alocați de Guvern prin PARȚ pentru anul 2019 şi 39.7 mii lei din contribuția localității.

Despre inițierea lucrărilor pentru implementarea proiectelor prevăzute în PARȚ – 2019 au comunicat și primarii altor localități, inclusiv Plop-Știubei și Copanca din raionul Căușeni.

Reamintim că în perioada 2011-2019 au fost implementate 11 programe privind  activitățile de reintegrare a țării, cu alocarea a circa 96.7 mln de lei din bugetul de stat şi realizarea a 358 proiecte. Totodată, locuitorii satului Doroțcaia, cu o populație de 3038 de persoane, au beneficiat de finanțare pentru 13 proiecte în valoare totală de 1.775 mln lei.

Sursa: https://gov.md/