Ziarulnational.md – Ministrul de Externe din Guvernul Sandu exclude categoric FEDERALIZAREA R. Moldova: „Sunt linii roșii pe care nu le vom retrage”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Sandu, Nicu Popescu, susține că Chișinăul își dorește relații bune cu Federația Rusă, dar asta nu înseamnă că vor fi depășite unele linii roșii, inclusiv acceptarea unui plan de federalizare a R. Moldova.

„Moldovenii nu sunt conflictuali și nu vor relații proaste cu nimeni. Rolul meu, ca poziție de star în politica externă, e să avem relații bune cu toți. Ne dorim relații bune și cu Federația Rusă, dar există niște linii roșii pe care nu le vom retrage. Astăzi, când dădeam jurământul, am spus că voi apăra integritatea R. Moldova. Noi nu putem federaliza R. Moldova, am jurat să apăr independența. Vrem un parteneriat pragmatic cu Rusia, iar discuțiile despre federalizare nu intră în acest parteneriat. Noi vom avea un dialog pozitiv cu Rusia, iar neînțelegerile le vom depăși”, a spus Popescu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Acesta a mai adăugat că, actualmente, Rusia, UE și SUA au ajuns la un consens în privința R. Moldova: „Aceste puteri vor ca R. Moldova să fie o țară stabilă și în acest sens au depășit unele divergențe existente. Cu toții au spus că se vrea un transfer calm al puterii”.

Textul complet: https://www.ziarulnational.md/