Europalibera.org: Valentin Dediu: „Nu cred că ei se vor dezice așa ușor de Transnistria, cu toate că au mari cheltuieli”

Fostul director interimar al Serviciului de Informații și Securitate, în dialog cu Valentina Ursu.

Aflat săptămâna trecută la Chișinău, comisarul european pentru vecinătate, Johannes Hahn, remarca faptul că soluționarea crizei constituționale a constituit și un moment rar, în ultimele luni (poate ani) de convergență a intereselor Rusiei cu cele ale Uniunii Europene și Statelor Unite. Pentru a asigura stabilitatea R. Moldova.

Valentina Ursu a stat de vorbă cu fostul director interimar la SIS, Valentin Dediu, despre implicațiile posibile ale acestei convergențe.

Europa Liberă: Emisarul rus Dmitri Kozak a jucat un rol, se pare, important în formarea noii alianțe de guvernare PSRM-ACUM, se află în vizită la Chișinău pentru a doua oară în ultimele trei săptămâni. Unii se bucură că relațiile moldo-ruse intră în normalitate, alții vorbesc de teama rămânerii Republicii Moldova în zona de influență a Federației Ruse. Dvs. cum definiți interesul Rusiei? De ce a întețit-o cu vizitele dl Kozak?

Valentin Dediu: „Clar că a venit să-l susțină pe Igor Dodon, a venit să susțină Partidul Socialiștilor, a venit și face declarații de deblocare a fluxului de produse din Republica Moldova. Declarațiile sunt pentru public, însă cred că aici se discută și subiectul Transnistriei, ceea ce nu ar trebui. Cei de la Guvern ar trebui să refuze discuția problemelor transnistrene, fiindcă…”

Europa Liberă: Din culise am auzit și declarații de felul că Rusia nu ar mai vrea și nu ar mai avea posibilități să susțină regimul de la Tiraspol. E adevărat și acest lucru?

Valentin Dediu: „Și eu cred că e așa. Deci, Transnistria a devenit ca o valiză fără mâner – s-o ducă li-i greu și s-o lase nu doresc, fiindcă toată politica lor pe care au dus-o 30 de ani în regiune se duce de râpă.”

Europa Liberă: Falimentează.

Valentin Dediu: „Falimentează, da. Dar din alt punct de vedere, nu cred că ei se vor dezice așa ușor de Transnistria, cu toate că au mari cheltuieli, cu anexarea Crimeii au foarte mari cheltuieli, dar și susținerea economică a Crimeii este foarte grea. Războiul din Siria le-a sustras resurse extraordinar de multe, războiul din Ucraina foarte multe resurse le-a sustras din buget și acum și Transnistria, care, practic, nu mai produce și nu prea are de unde acapara bani la buget, ei trebuie să-i susțină.”

Textul complet: https://moldova.europalibera.org/